lördag 31 mars 2012

DANSTRÄNING!

I morse blev det en timmas joggning med hunden innan vi åkte in till Stockholm för ett möte. Håller nu på att byta om inför kvällens Galamiddag på Grand Hotell med Svensk Franchise så detta blir ett kort inlägg. Joggningen imorse + tre timmars dans ikväll blir träningsdosen. Over and out!

fredag 30 mars 2012

Kappseglingsträning på North Sails!

Ikväll var det teamgenomgång på North Sails loft på Lidingö. Vi som var där var stora delar av sommarens kappseglingsteam på båten:  Team Arken Zoo 2012. Båten är en First 36.7 och huvudmålen för säsongen är  Lidingö Runt, Sandhamn Open, Kieler Woche och sedan VM i havskappsegling i Helsingfors första 11 dagarna i augusti.
Kvällens ansvariga var Björn Österberg, VD på North Sails som under 4 timmar pratade segel, segeltrim och besättningsarbete  - en kanonstart på säsongen med många godbitar - tack Björn!
Vilodag idag, imorgon blir det långt löppass inna lördagskvällens aktiviteter tar vid - då är det årets Frannygala på Grand Hotel med utdelning av priset till årets franchisesystem. Arken Zoo vann priset förra året och är nominerade som ett av 5 system i år också - spännande att se om vi kan vinnatvå år på raken! Rapport om det kommer.

torsdag 29 mars 2012

2244!

Hemtrevligt i tältet - snart är det dags för detta års första tältning. Gillar doften när man kryper in i tältet för att somna. Brukar vakna av fåglar på morgonen - har svårt att tänka mig en bättre väckarklocka - skall vara hunden Tova i så fall.
Har ikväll nästan lagt in alla kompasskurser runt hela Sverige och markerat alla 10% - are! Vid Kungsbacka är första 10% avklarade, hälften av resan är precis vid Landsorts fyr - kommer att hänga upp resan på avklarade bitar, 10, 20, 30% osv. Sedan efter Landsort så är hälften avklarat och sedan minskar det snabbt.
Har lagt in några alternativa vägar på ett antal ställen - Laholmsbukten, Hanöbukten ( den aggressivaste går från Simrishamn till Karlskona - om den ska väljas krävs en extremt bra väderprognos och att kroppen känns pigg, det är 15 timmar i sträck, känns länge. Stalltipset är att det blir den snälla vägen efter kusten, den är säkert mer intressant också).
När alla kartor är klara ska de plastas in och därefter ska jag ta mig till Pontus i Eskilstuna och gå igenom hans erfarenheter från sin egen HBB-färd. Alltid bra att lyssna på de erfarna som har gjort det förut. Det blir lite markeringar på sjökorten skulle jag tro.
Träningen idag bar vilodag i schemat, det summerades i två timmars snabb promenad i lagom paddelpulstempo.
Dagens överskrift - visar antalet besökare på sidan, det är ett ständigt ökande antal, igår var det hela 148 personer inne  - helskoj!

onsdag 28 mars 2012

REGN OCH MOTVIND - BRA TRÄNING!

Bilden visar Viviane i full fart mot Trälhavet. Det spöregnar - om man ska vara snäll och är allmänt vidrigt väder.
Planen idag sa tre timmars paddling i 4 knops snittfart, på eftermiddagen började det att spöregna utanför jobbfönstret - tänkte då byta träningen mot ett par timmars rodd inomhus istället. Men, i bilen på väg hem vände jag på tankarna  - det kan hända att det kommer att regna under paddlingen runt Sverige. Hem, ombyte till torrdräkt, mössa och poggies. Ut på vattnet och lugnet infinner sig efter ett par minuter.  Det regnar riktigt mycket - men rätt klädd har det ingen betydelse. På bilden ser man klockan, poggieserna har åkt av - blev för varmt, regndropparna ligger på däcksväskan och pumpen ligger bra fastspänd.
Körde ett tretimmarspass i 4 knopstempo. Kroppen, knoppen och utrustningen ska slitas in - timme för timme. Under träningarna tänker jag mig in när jag paddlar förbi Lysekil, kommer fram till Vallerö, vinkar adjö till Göteborg och tar mig ner mot Kullens Fyr - visualiserar hela resan och ser när jag paddlar förbi kända platser.
Det är en fantastisk känsla att vara inne på mitt 48:e levnadsår och känna att jag har aldrig varit starkare och uthålligare än vad jag är just nu - och med det träning jag underkastar mig kommer det bara att bli bättre och bättre till avfärd.
På måndag kommer tidningen Paddlings fotograf hit för fotografering av mig och Viviane i vattnet  - ska bli skoj. Pratade med honom på Vildmarksmässan och han kan det här med fotografering - hoppas det blir bra bilder !
På tal om bilder - här kommer en bild från dagens paddeltur med 2 minuter kvar till bryggan - sådana här upplevelser går inte att få om man inte är ute på vattnet - jag är glad att jag har valt ett för mig bra intresse!
Nu är det bara 272 paddeltimmar kvar innan jag känner mig helt förberedd inför HBB!

tisdag 27 mars 2012

3 MÅNADER KVAR - DET NÄRMAR SIG!

Bilden visar fyra svanar som flyger norrut ( mot Svinesund?) över Kullens Fyr. Det kändes som om de hälsade välkommen till deras territorium! Kommer säkert att se många på paddlingen runt Sverige.
Idag är det tre månader kvar - tre månader av hård, målmedveten träning och förberedelser.
Idag har det blivit 2 timmars powerwalking och 1 timme cirkelträning på Itrim - skönt att ladda kroppen med uthållighet.
Det har kommit in några teknik och energifrågor - skoj! Jag kommer att ha med mig en Iphone i vattentätt fodral (Magellan Powercase) med egen satellitmottagning. Den kommer normalt att vara i flygplansläge - men är med som reserv om det blir dimma eller andra förhållanden där sjökort och kompass inte räcker till. För laddning av Iphonen har jag köpt en Power Monkey Extreme med egna solceller - den ska uppladdad kunna ladda Iphonen 6 gånger. Jag kommer att förvara den i vattentät, genomskinligt fodral på akterdäck så att den alltid ska vara fulladdad. Iphonen har jag för kontakt hem och för bloggning - kort, men koncis varje dag är planen. Iphonen kommer också att användas för ljudbokslyssning  - och även en kurs i italienska som jag ska ta mig igenom under paddlingen ( tiden finns ju...) - vattentäta hörlurar ska inhandlas.
För min egen säkerhets skull och för de som vill följa färden ska jag ha med mig en SPOT2, den ska kunna rita ett spår på google earth så att man ser framstegen och distans per dag - den ska testas noga under maj. SPOT2:an fungerar så att vid en nödsituation trycker man på en knapp som går direkt till sjöräddningen via satellit och via radiovåg  - det känns tryggt.
Nästa vecka lägger jag upp hela utrustningslistan - ska bli intressant att se era kommentarer.

måndag 26 mars 2012

TRÄNINGSKVÄLL MED MINK!

Var ikväll ute på en 2,5 timmes kajakträning i skönt vårväder - hela 11 grader varmt!
Kajaken känns mycket bra och utrustningen fungerar väl. Det händer alltid något på träningsrundorna  - förra gången var det havsörn och idag kom en stor mink ( 3-4 decimeter lång) springande från land och över en låg bro precis när jag skulle paddla under bron. Han vände sedan och tittade ut över kanten när jag paddlade under bron  - skoj inslag! Har aldrig sett en mink så nära någon gång förut.
Kör rundorna med full packningsvikt för att få det så naturnära som möjligt. Roade mig idag med att räkna ut hur snabbt  jag måste paddla för att nå runt Sverige på 22 dagar- måste ligga på 3,11 knop under 16,5 timmars effektiv paddling per dag. Tänker då två tankar ungefär samtidigt - det är en låg snittfart - och många timmar per dag. En, två eller tre dagar inblåst, ändrar måstefarten till 3,25; 3,42 respektive 3,6 knop.  Hoppas förstås på vackert väder med vind från rätt håll från och med den 27:e juni! Stor utmaning, ska bli skoj när det bär av!
Ligger bra till med träningen, en bra bit före min plan. Kroppen har varit helt frisk sedan 25:e september och det känns att den varierade träningen ger resultat. Löpning, Itrims cirkelträning, skidåkning, gym och paddling ger bra växelverkan och gör träningen rolig. Ser fram emot 3-5 dagars pass med paddling i maj med 16-17 timmars paddling per dag. Då blir det livetest av alla tankar och justeringar av planerna.  Jag har 275 paddeltimmar kvar som träning innan avfärd - kroppen kommer att paddla med automatik då.
Såg på HBBs hemsida att det har kommit ytterligare en kille som ska paddla HBB med start den 1:a juli - skoj. Och de två unga killarna har redan startat från Svinesund - en vecka tidigare än planerat så de har garanterat lyckats med sitt första mål - att ta rekord i tidigt startdatum  - lycka till på färden!

söndag 25 mars 2012

VÅR! TÄLT!

Bilden visar solnedgång över Danmark - sett från Skåne.
Fick problem med mobilmodemet under Skåneresan och har därför varit offline några dagar. Träningen har gått mycket bra, det har blivit både löpning och långa, raska promenader. Kom hem i eftermiddags och nu har det blivit ett 80 minuters joggingpass - skönt.
Idag skruvade vi fram klockan en timme - det är redan ljust till 19.30 och kvällarna blir längre för varje dag som går.

 TÄLT:
Valet av tält är ett av de viktigaste för att kunna sova ordentligt. Jag har under ett par säsonger använt ett tvåmans Hillebergstält - tycker att de har överlägsen kvalite. Inför HBB så vill jag ha så lite vikt som möjligt och mitt tvåmannatält vägen hela 3,1 kilo. Efter en de diskussioner och test så har jag valt ett Hillberg Akto som med packpåse och allt väger 1,6 kilo. Det är ett enmanstält med absid och endast en valvbåge - snabbt och enkelt att få till när det är lägerdags. Jag vill ha en tältduk som kommer en bit ifrån ansiktet och som tillåter mig att vända mig om i sömnen och det gör Akto.
Har tränat i vardagsrummet på upp och nermontering av tältet så att det nu sitter i ryggmärgen.

onsdag 21 mars 2012

KULLENS FYR!


Bilderna visar Kullens Fyr - Sveriges högst belägna fyrljus och panoramabilden är över Mölle ner mot Öresund - en perfekt solig dag med lagom vind. Man såg med lätthet bort till Torekov och Hallands Väderö, ruttlinjerna ritas upp inne i huvudet.
Var efter lunchavbrottet ovan till nyöppning av en Arken Zoo butik i Ängelholm. Det var en mycket fin butik på en totalyta av 845 kvadratmeter med allt vad man kan behöva till sina djur  - skoj att se och ägarna till butiken, Tony och Katarina, har gjort ett fenomenalt jobb! Idag var det träningsmässigt en vilodag - svårt att hinna med när man sätter sig i bilen 07.30 och kommer ut ur bilen 22.20. MEn, imorgon ska det bli en längre löprunda.

tisdag 20 mars 2012

TRÄ ÄR VACKERT!

Ovan är en bild på min svågers nya, egenbyggda kajak -premiärturen förra året. Kajaken är mycket vacker och välbyggd. Det är samma svåger som bygger eskimåpaddlar - en av dem ( nr 19) ska med på paddlingen runt Sverige!

Idag har det varit arbetsdag och 65 mil i bil - ingen tid för träning. Har istället blivit 2 timmars snabb gångträning - lagom paddelpuls!
Är just nu nere i Sveriges sydvästra hörn - en punkt som ska passeras under fjärde HBB-dagen.
Det kan vara en av de tuffare passagerna under HBB - allt beror på vädret. Ser fram emot mötet med Skälderviken och med Kullens Fyr - Sveriges högsta belägna. Där kan det strömma rejält och det gäller att ta ut rejält från land - kusten är väldigt stenig och vass, vill ha rejält med vatten under kajaken.
Har fått tips om att undersöka möjligheterna att ha med en vattenreningsanläggning istället för att ha med 19 liter vatten - någon som har bra tips om detta?

måndag 19 mars 2012

VARFÖR?

Har fått frågan från ett antal personer varför jag ska paddla HBB och varför jag ska göra ett rekordförsök och slå Petris rekord från 1999 - ett antal har försökt och alla har misslyckats med det.
För mig så är det samma svar på båda frågorna:
- Det är ett stort äventyr att paddla runt Sverige och jag gillar äventyr. Det är en stor fysisk utmaning att paddla 212 mil på så kort tid som möjligt och jag gillar att hitta gränserna och se hur mycket kroppen klarar. Vet efter ett stort antal äventyr tidigare i livet att kroppen klarar mycket mer än vad man tror - det handlar mer om att övervinna tankens makt och bara fortsätta trots att kroppen skriker att den vill vila - min tes är att när man känner sig helt slut så har man 90% kraft kvar att utvinna innan man är riktigt trött.
-Jag gillar natur i allmänhet och vattennatur i synnerhet - bara det att få uppleva ett tjugotal soluppgångar och solnedgångar i sommar är helt fantastiskt och helt obetalbart.
I alla situationer och moment som jag har träffat på genom livet har alltid följande tes gällt: - Bäst förberedd vinner. Och detta gäller oavsett om det är arbete, en presentation, ett möte, en segeltävling, schack, ja i princip allt. Mitt mål är att genomföra Blå Bandet så snabbt som möjligt och att göra det bäst förberedd. Känner att förberedelserna hitills har varit bra och genomtänkta. Längtan till den 27:e juni är stor och jag har kraften att genomföra förberedelserna på bästa sätt. För att lyckas slå rekordet så kommer allt detta att behövas plus flyt med vädret, kroppen och utrustningen. Jag tar hjälp från ett antal personer som har gjort Blå Bandet förut, läser allt jag kommer över och funderar hur saker och ting kan göras på lättaste, bästa sätt. Inget lämnas åt slumpen - jag vill ha känslan den 27:e juni att jag inte kunde ha gjort något i mina förberedelser för att förbättra chanserna att genomföra Blå Bandet på mitt sätt.
Dagens träning har blivit en timmes löpning med back/trappträning i mitten, 120 armhävningar och 2 timmars snabb gång - i ungefär samma pulstakt som när jag paddlar. Kroppen vill ha mer träning och de extrema långpassen börjar i maj.

söndag 18 mars 2012

VKV i Sörmland!

Bild på granne och paddelkompis Calle!
Calle och jag har paddlat otaliga gånger tillsammans, bilden är från Mest Ute´s novemberpaddling utanför Trosa. 3 minusgrader på morgonen, så handskar, torrdräkt och mössa kändes behövliga.
Vi pratade ett tag om att göra HBB tillsammans, men Calle fick inte ihop det med semester och andra aktiviteter  - det får bli nästa gång.
Just nu så saknar jag Calle på våra paddelturer - han är lite justerad efter skidåkning och kommer inte att kunna paddla förrän tidigast i maj. Sista turen i januari innan isen lade sig var med Calle och det var en suverän 5-timmarstur runt Resarö, Oxdjupet, Tynningö och Vaxholm. Vi hade bra surfar "nedför" Oxdjupet i 7-9 sekundmeters vind. Jag håller tummarna för att det kanske blir lite tidigare än i början av maj som han kommer ut i kajaken igen!
Hade förväntat mig en liten reaktion i kroppen på gårdagens 4-timmars paddelpass, men känner ingenting -skönt. Idag blev det 2 timmars power walking och 30 minuters armträning, kan ju vara bra att orka hålla i paddeln!
Gårdagens paddelpass var totalt 1/70-del av sträckan runt Sverige - långt, men vilken underbar upplevelse det kommer att bli. Glömde igår berätta att när jag kom ut på Trälhavet möttes jag av en havsörn - de är mäktiga när de flyger högt över vattenytan - kändes som om han kom för att hälsa välkommen ut till sina domäner. Kommer nog att bli ett stort antal havsörnsmöten under detta år.

lördag 17 mars 2012

DOP!

Nu är Viviane riktigt döpt i den ädlaste av drycker!
Ville inte krossa flaskan mot kolfiberstäven - det fick bli lite champagnestänk på henne istället!
Hon vilar nu i garaget inför nästa sjösättning.

ÄNTLIGEN!

Första paddlingen med nya kajaken! Fick bryta 2 meter is för att komma ut på öppet vatten - ni ser iskanten mellan fotografen och kajaken. Nya Viviane är här i princip fullpackad ( saknas 5 kilo) och hon flyter kanon. Det blev en underbar 4-timmars paddling runt Resarö, Stegesund, Waxholm, Ramsö och lite kringlor runtomkring. Avslutade med 90 minuter med 6 sekundmeters vind mitt i näbben - lilla paddeln var ett utmärkt val idag!

Testade matlagningen ombord: i nya, heltäta (IP67) däcksväskan hade jag termos med varmt vatten och en REAL kyckling i sötsur sås. Det tog en minut att tillaga - sedan drog jag gummikorden runt så att den stod helt stabilt och paddlade vidare i 15 minuter innan lunchen var klar - enkelt och gott!

Fick ett antal bra besked - lillfingret som jag drog ur led i början av januari fungerade bra, nya kajaken är helt underbar, nya däcksväskan satt bra och var enkel att öppna, trots att den är helt vattentät. Den rymmer dagsbehovet av tre termosar, mat, mellanmål och solglasögon mm - kanon. Kroppen var glad över att få visa att den är pigg och helt med på ett varv runt Sverige. Det känns långt til den 27:e juni - jag vill igång nu! Men, ska hålla mig till planen och stegvis öka träningsdosen så att kroppen slits in. Viktigt att inte få några belastningsskador så att jag tvingas till vila. Bygga långsamt men säkert. Tog pulsen vid några tillfällen och den ligger på 88 slag i minuten. Ska köra pulsklocka vid nästa pass för att logga hela rundan. Nya sittdynan - Skwoosh-var mycket skön för bakdelen.
På bilden ligger Viviane innan första paddlingen.

fredag 16 mars 2012

1000 Tack!

Bilden: Novemberpaddling med Mest Ute - gänget från Eskilstuna ( mestadels). 28 glada paddlare som trotsade 3 minusgrader på natten och hade två underbara paddlingsdagar - bland annat såg vi 6 olika havsörnar, den närmaste sittande på 50 meters avstånd - härlig upplevelse.

Bloggen har nu varit igång i knappa två veckor och besökare nummer 1000 har varit inne på sidan - skoj! Jag trodde inte att intresset skulle vara så stort utan marknadsföring, men mun-till-mun metoden är grymt effektiv. Tack till alla som har lagt ner tid på att kolla in mitt lilla projekt.

Idag har det blivit två timmars powerwalk och jag sparar lite på krafterna till morgondagens paddling. Viviane ska döpas i den ädlaste av dryck och sedan ska hon få känna på det garanterat iskalla vattnet.
Ska i helgen välja ut de 22 ljudböcker som ska inhandlas och laddas ner på Iphonen inför paddlingen. Kommer att ha en bok per dag - sedan får vi se hur många som jag har lyssnat igenom när paddlingen är klar. Den fjärde boken i ordningen blir Zlatans bok - jag ska vara i Skåneland då!
Morgondagens paddling blir en lugn 4-timmars paddling. Har inte varit i vattnet sedan sedan 9:e januari - har extremt stor abstinens! Kommer att använda lilla Werner Caliste under paddlingen - skonsam efter det långa uppehållet. Vädret skall vara strålande sol och cirka 10 grader varmt - helt fantastiskt för att vara den 17:e mars. Kommer att packa i full HBB- packning, all träning fram till avfärd kommer att vara med full packning så att kajakens rörelser blir en del av ryggradskänslan. Full rapport från första paddlingen med kolfiberVivianne kommer imorgon ( om jag inte beslutar mig för att sova bredvid henne i garaget istället..) :-)!

torsdag 15 mars 2012

Isen rämnar!

Nu är det extremt nära - halva isen i viken hemma har sjunkit och imorgon ska det vara 10 grader varmt och sol  - härligt! Ser på Erik Barkefors blogg;  segelochpaddel att isen i Oxelösund är borta  - kanske blir en tur dit i helgen - havslängtan med Viviane är stor.

Fick till 80 minutes lugn jogging ikväll och bra stretchning. Kroppen känns stark och uthållig - programmerar in den på lugna pass och lagom paddeltempo.
Erik Jägerbrand undrade hur jag arbetar med det mentala- vilket är en mycket bra fråga:  Jag tänker aktivt på hur jag ska paddla, vilket tempo jag ska hålla, vilka svårigheter som jag kan möta och hur jag ska tackla dem.
Min fasta övertygelse är att jag måste hushålla med min energi  - oavsett hur stark jag än känner mig så måste jag hålla ner farten till 4 knop, annars kommer jag inte att ha möjlighet att paddla 16,5 timme per dag i 22 dagar. Vid motvindsdagar - inte stressa, utan växla ner till Calistepaddeln, fortsätt med 60 paddeltag i minuten och kom så lång på dagen som jag kommer. Vinden kommer att vända - på sommaren är det 80% sydlig vind så statistiken är med mig på resan. Vid medvind så byter jag paddel till Ikelos och fortsätter att hålla 60 tag i minuten , det kommer att gå lite fortare - men energin jag förbrukar kommer att vara densamma.
Rutinerna är extremt viktiga - äta regelbundet, se till att energin fylls på jämnt över dagen, njuta av solens färd över himlen, njuta av att se havsörnar, änder, fiskgjusar, svanar, kanske en och annan säl.
Jag har gjort en noggrann dagsplanering med mål för varje dag - jag ser redan nu hur jag första kvällen paddlar in till Vallerö och äter middag innan sömnen tar vid. Nästa morgon blir det vattenpåfyllning på bryggan vid Käringön innan det bär söderöver. Bilderna finns redan nu i huvudet och målbilden med handpåläggning på Riksröse nr 59 tar jag ofta fram i huvudet. Ser hur jag lätt framåtlutad passerar Luleå, svänger lite lätt till höger och ser Haparanda närma sig.

onsdag 14 mars 2012

Göteborg i solsken

Bilden visar en superstor 17?-mans kanadensare på Vildmarksmässan. Huh, vilket vattenmotstånd!

Var tisdag-onsdag i Göteborg med jobbet - två dagar strålande vårväder i Göteborg - inte illa. Såg ut över havet mot väster och kände tankarna på paddlingen bli väldigt verkliga. Om drygt tre månader så paddlar jag förbi inloppet till Göteborgs hamn - kommer att vara en mäktig känsla. Fick till en timme på gymmet igår och två timmars motion i lågt tempo ikväll. Imorgon blir det långjogging och lite styrka. Paddling väntar på lördag - kan knappt vänta!

Hämtade igår morse en skwoosh hos min hovleverantör Mest Ute i Eskilstuna  - skoj att se Hans, Katarina och Pontus live och inte enbart via telefon.

måndag 12 mars 2012

Kolfiber

Nya Viviane är tillverkad helt i kolfiber  - lätt, stark och VACKER!  Kärlek vid första ögonkastet!
Dessutom har jag bett Charger Composites att lägga på en extra keelstrip från för till akter - hon kommer att få möta berget på många ställen och då måste hon ha extra förstärkning. De har gjort ett mycket bra bygge - jag är mycket nöjd med valet av tillverkare och samarbetspartner för rekordförsöket.
Ikväll var det en timmes löptur i lugnt tempo - mitokondrieträning. Mitokondrierna i musklerna är avgörande för att ha uthållighet under lång tid i lågt tempo = paddlingen runt Sverige.Som gammal ( före detta) sprinter på 60, 100 och 400 meter måste jag anstränga mig för att springa lååångsamt - men det är bara att jobba på i lugnt, långsamt tempo - HBB är inget sprintrace utan frågan om att paddla länge, i lågt tempo och i många timmar per dygn.
Efter löpningen ordentlig stretchning och 300 situps + 100 armhävningar. Styrkan och uthålligheten känns kanon efter 60 timmar på längdskidor.
107 dagar kvar till starten i Svinesund - en stark längtan finns att ta första paddeltaget och glida ut mot öppna havet. Var för en månad sedan och tittade på sjösättningsplatsen och startplatsen för HBB - kändes lite andäktigt....  Just då strömmade det ut mot havet i 4-5 knop - hoppas det är samma medström när det är dags den 27:e juni.

söndag 11 mars 2012

Viviane är hemma - heldag på mässan!

Bilden visar det av SKIM/MIKS Kayaks monter. En läcker actionbild.

Idag efter mässans stängning var det dags att packa Viviane på takräcket och köra hem. Nu ligger hon mjukt upplagd i garaget och väntar på första paddlingen - som ser ut att bli på lördag i Nynäshamn - kan knappt vänta längre nu, PADDELSUGEN!

Här står Evert Aartsen från MIKS Kayaks och pratar med några som är intresserade av rerkordförsöket. Viviane ligger på bästa plats , svart och vit. Det var många som var intresserade av att prata om rekordförsöket och jag har under helgen blivit intervjuad av ett antal journalister som kommer att publicera några artiklar i intressanta tidningar - skoj med uppmärksamheten.

lördag 10 mars 2012

Dagsschemat

En viktig och rolig del av HBB är planeringen och träningen innan. I snart två år har jag filat på planerna och de känns nu som att de passar mig på ett optimalt sätt. Har testat lite olika alternativ, men jag har trivts bäst med dagsschemat som kommer i detalj här nedan. I träningen inför HBB så ingår träning på att slå upp och ta ner lägret - det har under vintern varit ett antal uppskattade träningstillfällen i vardagsrummet: Upp med tältet, blåsa upp liggunderlaget, rulla ut sovsäcken, ner i sovsäcken och sedan reversera hela processen ner i packpåsarna. Efter 15-20 gångers träning på en lördag börjar handgreppen sitta bra, sakerna görs i rätt ordning och det blir mer och mer en ryggradskänsla. Är övertygad om att det är viktigt när kropp och hjärna är extremt trötta efter många paddeltimmar.
Detsamma gäller ipackning och urpackning av kajaken - ner i garaget och köra det fram och tillbaka tills dess att all utrustning har hittat sitt rätta ställe, märkning på kajaken med dymotape exakt var de olika utrustningarna ska ligga. Kommer att bära så få saker som möjligt upp/ner från kajaken - allt vatten kokas vid kajaken och termosarna kommer att "bo" i kajaken. Har köpt en ny vattenkokare från Mountain Equipment - kokar en liter vatten på 3 minuter. Den minskar vikten på köket och kapar ett antal värdefulla minuter vid matlagningen. Det kommer att bli varm mat (enbart frystorkat från REAL) vid 6 tillfällen per dag: Första frukost under ipackning av kajaken på morgonen, andra frukost tillagas samtidigt och äts efter 30 minuter på vattnet. Sedan blir det tre luncher med 4 timmars mellanrum - jag kokar vatten till tre termosar på morgonen, som under paddlingen hälls ner i den frystorkade förpackningen som får stå till sig i 15 minuter för att sedan avnjutas i sittbrunnen. Middagsvattnet kokas vid tilläggning i land och middagen avnjuts under kontorsarbetet innan sänggång. Varannan timme kommer jag att äta ett energirikt mellanmål och varje hel timme däremellan blir det en chokladbelöning med hög kakaohalt och mycket fett. Är övertygad om att jag inte kommer att klara av att få i mig tillräckligt med kalorier i förhållande till förbrukningen. Den övertygelsen har gett mig idén att äta upp mig 10 kilo innan starten som jag sedan har att ta av under paddlingen för att i Haparanda åter vara tillbaka i matchvikt.

Dagsschema ( med undantag av dag 1- då starten sker en minut över midnatt och planen är att paddla 20 timmar ner till Vallerö) och dag 2 då planen är att sitta i kajaken i 18 timmar istället för 17 timmar).
03.30  Uppgång, hopslagning av läger, njuta av utsikten, ta ett par kort av lägerplatsen, kort uppvärmning med stretchning, koka vatten och fylla på 2 x frukost, koka ny omgång vatten till 3 termosar för de tre luncherna, packa kajaken
04.00 Glida iväg mot dagens etappmål
04.30 Frukost 2
06.00 Mellanmål
07.00 Chokladbelöning
08.00 Lunch 1 - frystorkat
09.00 Chokladbelöning
10.00 Mellanmål
11.00 Chokladbelöning
12.00 Lunch 2 -frystorkat
13.00 Choklad
14.00 Mellanmål
15.00 Choklad
16.00 Lunch 3 - frystorkat
17.00 Choklad
18.00 Mellanmål
19.00 Choklad
20.00 Mellanmål
21.00 Framme vid dagens mål
21.00 - 21.30 Upp med läger, koka middagsvatten, stretcha, kontorsarbete
21.30-
03.30 Sömn!

Totalt 17 timmar i kajaken per dag. Det går bort tid vid mat, mellanmål m.m och det är min plan att kunna paddla i lugnt tempo cirka 16 timmar per dag. Mitt normaltempo ligger vid normala förhållanden på 4,2 knop = 7,8 km/h. Det klarar jag av under långa 10-timmarspass.

För att nå Haparanda på mitt mål, 22 dagar, så behöver jag ha ett snitt av 3,2 knop = 5,9 km/h under 16 timmar per dag. 3,2 knop är långsamt och ligger under mitt komforttempo i normala förhållanden.
Planen och dagsschemat är fastställt - nu ska 3,5 månaders träning med fokus på paddlingen ta vid. Har nu vilat från träning under 12 dagar efter Vasaloppet - kroppen skriker efter fysisk aktivitet. Har nu på lördagsmorgonen kört armträning och kommer att ta ett långt joggingpass på eftermiddagen - långa distanser i lugnt tempo för att förbereda kroppen inför HBB. Trevlig helg på er!

fredag 9 mars 2012


VILDMARKSMÄSSAN!
Var ikväll på Vildmarksmässan för att träffa Evert Aartsen på MIKS Kayaks/Charger Composites för första gången och för att prata lite med Jonas Hollander om mitt rekordförsök på paddlingen Sverige Runt - HBB. 
Det blev en mycket bra kväll - kommer att presentera Evert utförligare lite senare på bloggen, pratade Paddling med Jonas i deras fina monter och han hade många intressanta synvinklar på mitt rekordförsök. Jonas kommer att paddla bredvid mig under HBB en bit genom Kalmarsund i sin surfski - ska bli skoj att ha lite sällskap ett tag! Jag tycker att Paddling tillhör en av höjdpunkterna i outdoor-tankarna - när Paddling kommer så rycker det lite extra i paddelarmarna.
Träffade också REAL Turmat på mässan och det mötet slutade i att all frystorkad mat på HBB-paddlingen kommer att vara REAL - 6 portioner per dag. Har tidigare gått igenom hela sortimentet och det är riktigt goda frystorkade rätter som de tillverkar - jag kommer att längta efter nästa matstopp på resan - under vaken tid så blir det dubbla frukostar - sedan 3 luncher med 4 timmars mellanrum och sist en välsmakande middag innan sömnen tar vid.
På kajaken fick dagens nya sponsorer bra plats: Master Design , Servage Total Cloud och Skyltspektrum. Tusen tack för era insatser!
Imorgon lördag blir det uthållighetsträning och på söndag blir det ett nytt besök på Vildmarksmässan och på kvällen hemtransport av Viviane!


torsdag 8 mars 2012

VALET AV KAJAK!

Valet av kajak!
Det största, viktigaste och  dyraste valet inför HBB är kajaken. Jag har paddlat Viviane Expedition sedan juli 2010 och trivs väldigt bra med henne. Långa, snabba linjer, bra stabilitet och mycket bra egenskaper på havet uppskattar jag. Under hösten har jag funderat mycket på om jag ska gå upp till en kajak med mer av raceegenskaper, men tappa i stabilitet. Efter många sömnlösa nätter har valet blivit en ny Viviane Expedition byggd helt i kolfiber för minskad vikt, ökad stabilitet och ökad styrka. Nya Viviane i kolfiber väger 5-6 kilo mindre än glasfiber-Viviane. Det blir 3,3% mindre totalvikt - eller en möjlighet att packa med ytterligare 5-6 liter vatten och klara ytterligare en dag utan vattenpåfyllning.
Efter att ha sett nya Viviane i kolfiber känner jag mig trygg i att valet har blivit rätt - hon känns helt rätt på alla sätt. Skotten är lite justerade så att den passar min kroppslängd perfekt och alla utrymmen kan utnyttjas optimalt. Jag riktar ett stort tack till Evert Aartsen på MIKS Kayaks för stort intresse runt paddlingen och för ett perfekt bygge!
Stabiliteten i Viviane är stor - känns tryggt i vågor och då jag börjar bli trött i stabilitetsmusklerna - muskelkraften kan läggas på att driva kajaken framåt, inte på att hålla kajaken upprätt. Jag har valt att ha både skädda och uppfällbart roder på Viviane - föredrar rodret i havssjö och skäddan under normala förhållanden för att kunna hålla rak kurs.
Två vattensäckar förvaras precis bakom sitsen, fastspända i kajaken. En är på 10 liter och en på 6 liter. Dagens vattenranson på 4 liter ligger fastspänd på däck bakom sittbrunnen så att jag kan ha vattenslangen över axeln färdig för att dricka ur. Ett stort fikaskott finns precis bakom sitsen på högersidan och där förvaras mat och förstärkningsplagg.

Bilden ovan är från lördagen på Vallerö, under Orust Runt 2010.

onsdag 7 mars 2012

STORT INTRESSE!

Stort intresse - skoj!
Under bloggens fyra första dagar har nära 400 personer varit inne på bloggen och den har inspirerat och debatterats - jättekul.
Som person så fungerar jag på det viset att jag måste sätta tydliga, tuffa mål för att bli motiverad.

Längtar i hela kroppen efter HBB-starten och ska komma så väl förberedd som det går, fysiskt, psykiskt och materiellt. Det är långt och tufft - 212 mil över till stora delar öppet hav. Jag har respekt för att det är en mycket tuff utmaning att paddla HBB, och att sedan ha som mål att slå ett i mångas ögon oslagbart rekord kan tyckas som en ännu tuffare utmaning. För mig är det enbart motiverande - att först söka kunskap i hur andra har genomfört HBB, därefter ta reda på vilka förbättringar som man kan tänkas genomföra, göra en egen plan och sedan paddla efter planen. Jag har tränat ett antal "idiotpass" :till exempel 10 timmars motvindspaddling i 6-8 m/s  - enbart för att se hur det känns efteråt. Min kropp har återhämtat sig snabbt och efter någon halvtimmes paddling har jag kommit in i en avslappnad takt som tar lite energi från kroppen. All träning som jag genomför sedan 18 månader är lågintensiv för att lära kroppen att uthärda länge under låg intensitet.
På fredag kväll blir det besök på Vildmarksmässan och intervjuer med tidningar om rekordförsöket!
Viviane ligger och väntar på mässan -gå gärna till monter A26 och njut av detaljarbetet. Vi kanske ses där i helgen!

tisdag 6 mars 2012

Ytterligare HBBare!

Ytterligare en anmäld till HBB 2012.
Ser med glädje på HBB:s hemsida att ytterligare en person har anmält sin start i HBB 2012. Den här gången är det: Ola Hölden som har antagit utmaningen. Lyckat till Ola!



ETT BRA STEG MOT HBB!


Ett bra steg mot HBB 2012!

Bilden: Vår hund Tova ( en Griffon Korthals född 2008) är med husse på paddelträning inför Orust Runt 2010! Det bästa hon vet är att få följa med ut i den uppblåsbara kajaken så att hon får leta efter fåglar.

Idag var en extremt bra dag med tanke på paddlingen runt Sverige! Min arbetsgivare sedan 13 år - Arken Zoo har gett mig ledigt från den 1:a maj till dess att paddlingen är planerad att börja den 27:e juni. Det kommer att ge mig ännu mer möjligheter att köra ett antal långpass (5 dagar på rad med 16 timmars paddling per dag) för att sätta alla rutiner, slita in musklerna och träna på havssjöförhållanden under kraftiga vindar - Tusen Tack! Dagens glada besked gör att jag har bestämt mig för att öka paddlingsträningsdosen till 300 timmar istället för de planerade 200 timmarna. 300 timmar är vad det ungefär kommer att ta att paddla runt Sverige ( + - 10% beroende på ork, vind och tur). Det känns helt underbart att kunna få möjligheten att köra liveträning på havet i så stor mängd inför HB-paddlingen - är väl medveten om att Petri Sutinen 1999 paddlade 50 dagar runt Norges hela kust innan han vilade två dagar och sedan tog rekordet på 23 dagar runt Sverige. Petri är en otroligt duktig paddlare - till hans paddelnivå kommer jag aldrig att nå oavsett tid och insats - men min plan är att färdas i samma typ kajak, betydligt lättare och att paddla långsammare än Petri - men att paddla 20% längre tid per dag. Exakt dagschema kommer jag att publicera lite längre fram, men jag kan avslöja att det ska vara 17 timmar i kajaken per dag  - varav 16,5 ska vara under paddling. Det betyder att för att lyckas slå rekordet så måste snittfarten vara 3,1 knop = 5,75 km/h. Det är inte snabbt, men det handlar om att göra den farten 16,5 timmar per dag 22 dagar på raken - så ökar svårighetsgraden en hel del. Det är svårt att föreställa sig hur långt det är runt Sverige, men det handlar om att göra ett Orust Runt per dag i 22 dagar! 





måndag 5 mars 2012

PADDELVAL!

PADDLAR - ETT MÅSTE PÅ HBB!

Det har kommit in några frågor om utrustning på bloggen och på facebook - skoj!

Jag kommer under de närmaste veckorna att berätta om utrustningen och varför jag har valt den. Första frågan kom från Erik Barkefors ( segel och paddel) och gällde paddlarna jag ska ha.
Jag har i 20 år paddlat med en Lendal Powermaster - 230 cm lång. Trivs bra med den, men tror att vikten är för tung för HBB-paddlingen. Har därför i vinter köpt en Werner Caliste och paddlat 18 timmar med den. Utomstående kvalitet, justerbara vinklar och delningsbar - passar bra när den ligger på däck och får vila. Jag kommer att använda Calisten när det är motvind och då tröttheten sätter in. Med sitt lite mindre blad så är den skonsam mot kroppen. Min hastighet är cirka 5% lägre med Calisten än med Powermastern.
Calisten kommer att vara andrapaddel och min förstapaddel blir Werner Ikelos - en paddel med stor area som är designad för att paddlas med mer vertikalt. Ikelos kommer att vara huvudpaddel i medvind, stiltje och i lätt motvind. Ikelos kommer också att få jobba i havssjö då den kommer att ge bra stöd. Kvaliteten på Wernerpaddlarna är extremt bra och jag har fått hjälp i valet av paddlar av Hans och Pontus på Mest Ute i Eskilstuna. Pontus har paddlat HBB och är en fantastisk kunskapskälla för mig inför min HBB-paddling. Jag har diskuterat alla mina utrustningsval med Pontus och Hans och de har varit till stor hjälp - det enda de inte hjälper mig med är själva  paddlingen!
Min tredje paddel är en Grönlandspaddel från Erik Preiholt Design i Eskilstuna. Den paddeln kan du se på Vasaloppsinlägget från igår - den ligger efter däcket på min kajak. Erik handtillverkar dessa paddlar i garaget och min är gjord efter min egen kropplängd. Med Grönlandspaddeln får jag en helt annan paddelteknik och tanken är att alternera mellan alla tre paddlarna för att slita på lite olika muskler, senor och ligament. Grönlandspaddelns är sammetslen och har lite större diameter än Werner-paddlarna vilket kommer att ha stor betydelse för anspänningen i underarmarna. Om någon är sugen på en egen Grönlandspaddel från Erik så kan jag förmedla kontakten.

Solnedgångsbilden är tagen från Viksten utanför Nynäshamn,Påsken 2011.

söndag 4 mars 2012

Vasaloppet

Vasaloppet 2012.
Sitter och tittar på Vasaloppet 2012. Åkte själv Öppet Spår i söndags som en del av träningen inför paddlingen runt Sverige, tiden blev 8 timmar och 11 minuter - hade 9 timmar som målbild, men jag var lite starkare än vad jag trodde.
Totalt har det blivit 50 timmar skidor sedan i julas. Kör långa pass med tempo cirka 45 minuter per mil. All träning sedan två år är inriktad på låg intensitet men långa pass - allt för att kunna paddla många timmar per dag utan att bli totalt utmattad. Fick även till 18 timmar paddling från Julafton fram till att isen lade sig.
Har diskuterat HBB-paddlingen med många som har paddlat den och det är helt uppenbart att för att kunna slå rekordet måste man paddla många timmar per dag - kommer lite längre fram att berätta hur jag planerar för att maximera tiden på vattnet.
Bilden ovan är från Påskdagen 2011 när vi var ett litet gäng som paddlade runt Landsort i fantastiskt väder - längtar till den 27:e juni när jag kommer att få njuta av denna syn i cirka 300 timmar runt Sverige!

lördag 3 mars 2012

Första mötet med Viviane!

Fredagen den 2:a mars 2012 - en lång väntan är över! Helt nybyggda kajaken Viviane har kommit till Stockholm. Viviane är byggd i Finland av Charger Composites helt i kolfiber - stark och lätt. Modellen är MIKS KAYAKS Viviane Expedition och hon är byggd för att passa mina behov med skotten placerade efter min kroppslängd och efter min packning som är utprovad inför paddlingen runt Sverige sommaren 2012  - helt enligt HBBs regler. Viviane är 581 centimeter lång och 54 centimeter bred.



Under vintern har jag haft tät kontakt med Charger Composites. Resultat har blivit helt enastående: en 6 kilo lättare, styvare och starkare kajak!
Viviane har både skädda och uppfällbart roder för att kunna passa alla situationer och väder.