torsdag 31 maj 2012

I TÄLTET!

Jaha, då ligger jag i tältet efter 8 timmars Paddling i med och motvind och i mycket regn och åska. Frös när jag kom iland, men är varm nu. Har tyvärr ont i höger armbåge-hoppas det går bort inatt. Det blev 31Nm på 8 timmar/kanske körde lite för hårt. Svårt att ta det lugnt efter två veckors sjukdom. Godnatt!

onsdag 30 maj 2012

10 000 !

Helt Otroligt - redan över 10 000 som har varit inne på min blogg - ni är alla varmt välkomna!
Hade aldrig i min vildaste fantasi trott att det skulle bli så många som har varit inne på bloggen - innan jag ens har börjat att paddla.
Håller just på att packa för min tredagarspaddling som börjar imorgon bitti. Vädret skall bli väldigt regnigt - men det måste ju vara bra att träna i regn - det lär regna några dagar i sommar också när jag paddlar Runt Sverige.
Imorgon blir det ett fullskaletest med fullastad kajak - frystorkad mat och choklad som energi mellan måltiderna. Ska imorgon enbart paddla med vinden för att se hur det fungerar över en längre tid - når väl upp emot Norrtälje imorgon skulle jag tro. Övernattar två nätter i tält - ska ju blåsa rätt ordentligt på fredag, så det blir också intressant träning.
Ska försöka få bloggningen att fungera imorgon kväll via mobilen - om det inte fungerar så vet ni varför det är "tyst" i rutan!

tisdag 29 maj 2012

NU GÅR DET FORT FRAMÅT!

OJ, vad almanackan snurrar på fort fram! Nyss var det 100 dagar kvar och nu är det bara 29, imorgon 28 dagar kvar. Är idag på konferens med Svensk Franchise på Grand Hotel Saltsjöbaden och får lite till livs för sinnena. Har sett den stora kappseglingsbåten ( 33 meter lång) Hyundai segla in och ut ur hamnen några gånger idag. Strålande väder, med nordlig vind 8-10 m/s. Skönt att nordan blåser nu - statistiskt sett ska det minska risken för nordlig vind i sommar!
Börjar nu mentalt ladda för 40 timmars paddling torsdag-söndag, paddeltag för paddeltag - ska bli skönt att få sträcka ut över fjärdarna och sova gott i tältet!
Ha en skön kväll så hörs vi imorgon!

måndag 28 maj 2012

SVARTA KOLFIBERNS MAGI!

Här ligger nya Ikelos-paddeln utsträckt i sin fulla längd - på torsdag blir det premiärtur - längtar mycket till det tillfället för att se hur känslan och farten kommer att vara. Jag vet ju att paddeltekniken blir en helt annan med den här paddeln och större muskelgrupper kommer att få arbeta - vilket betyder mer fart.


Svårt att säga något annat än att den är snygg - i verkligheten ännu snyggare - måste upplevas!
Jag kommer att använda Ikelos så länge det är medvind, vindstilla eller upp till cirka 4 m/s i motvind - därefter blir det den mindre paddeln : Werner Caliste. Har ju paddlat Calisten i cirka 150 timmar nu, så den vet jag exakt hur den fungerar och jag är mer än nöjd med den.

På onsdag kväll blir det packning för de tre dagarnas långtest - torsdag morgon skjuter jag ut Viviane i vattnet utanför oss och paddlar iväg i vindens riktning - tanken är att testa hur långt jag hinner på en medvindstur - planen är att merdelen av resan runt Sverige skall vara i medvind och då vill jag ha ett fullskaletest på hur fort det går och hur trött jag blir av att kära några rejäla pass med nya paddeln.

Klart frustrerande att inte ha kunnat paddla på två veckor - men kroppen är säkert glad över att få en lång återhämtningsperiod  - nästa blir sista två veckorna i juli!

söndag 27 maj 2012

EN MÅNAD KVAR - MORS DAG!

Idag var det "klappöppning" på senaste inköpen - stora Julafton!
Vi börjar med enhandskniven. Det smartaste är att jag kan ta loss den med enbart högra handen- det blir extra säkerhet. Sedan passade den perfekt att montera på min Kokatat-paddelväst - sitter fast och i perfekt höjd. Så här ser hela flytvästen ut nu:
Vad kom då mer i paketet från Jultomten?:
JO, den nya paddeln från Werner: modellen heter Ikelos. Den kommer att vara min huvudpaddel. 215 centimeter lång knappa 700 gram tung i kolfiber. Fantastiskt bra hantverk - den har justerbara vinklar på skaftet: enkelt och med kanonbra passform, så här ser justeringen ut:
Enkelt och säkert.
Den sista "klappen" är också en säkerhets /navigationsdetalj:
En SILVA 85 som ska monteras på främre kajakluckan - sitter mitt i siktlinjen, alltid synlig och är enkel att se från sittbrunnen.
Börjar känna mig fullkittad - bara..... paddlingen kvar!
Blir ytterligare tre vilodagar på penicillin måndag-onsdag, sedan är det ut i kajaken på torsdag - äntligen. Ska bli mysigt att få packa kajaken full med utrustning, mat och vatten - sedan blir det en full paddeldag med övernattning.
Tänker en tanke på mamma Gunborg idag - det är ju Mors dag! Grattis mamma!

lördag 26 maj 2012

LÖRDAG-NU VÄNDER DET!

Visst bor vi i ett helt fantastiskt land? Bilden visar solglitter i vattnet i Stockholms skärgård - tre mil från 2-miljonersstaden Stockholm kan man vara helt ensam utan att en enda person ser en!
Det är lätt att bli tacksam och full av tankar när jag paddlar - känner att jag lever fullt ut. Jag kan tänka en tanke fullt ut och sedan börja med nästa - och detta under mina korta 10-timmars pass - tänka tt om 33 dagar kan jag fundera i 16,5 timme en dag för att nästa dag fortsätta med samma tanke, och kanske komma fram till en lösning  -  eller en ny frågeställning! Jag läser på de andra personernas bloggar och ser att de första ny har kommit ner för hela Västkusten och de andra två är i Göteborgstrakten. Västkusten är extremt viktig i planeringen - jag får absolut inte bli inblåst eller liknande där, det måste flyta på med många paddeltimmar per dag så att jag kommer ner runt "hörnet" vid Helsingborg. Vet ju att Jim Danielsson tog sig dit, rejält skadad i en arm och med 60 kilo tyngre ekipage än vad jag har totalt på 4 dagar - det borde vara möjligt att vara snabbare med betydligt lättare ekipage och utan en rejäl skada- under förutsättning att vädret inte är elakt.
Kroppen börjar nu hämta sig från infektionen - tack för att det finns penicillin! När det blir paddling på torsdag så ska jag vara helt frisk - laddad är jag redan nu: från fotknölarna upp till tänderna!

Imorgon blir det heldagsträning med kappseglingsbåten.  Kappseglingsbåten har nu fått en egen blogg: http://swe88.wordpress.com/. Ska njuta av segel, vatten och sol hela dagen imorgon. Nu blir det Karolas grillade fläskfilé  - man tackar (jag har ju inte tid att grilla - måste ju blogga!).

fredag 25 maj 2012

SYSTRARNA BOMANS-MAN TACKAR!

Sitter just nu på Systrarna Bomans uteservering i Trosa och går igenom dagens upplevelser från Swedish Game Fair. Trevlig mässa med strålande väder och trevliga människor - gott! Lyckades bli inbjuden på en lunchbjudning med 5 stjärnkockar- det serverades varianter på fasanägg, gädda och vildsvin - de hade lyckats trolla fram enormt goda smaker!! Fick också leverans av 250 portioner REAL Turmat frystorkat och 200 choklad. Halva bilen full - och jag vet att det kommer att få plats i kajaken- tack REAL för leveransen direkt från Tromsö! Nu blir det middag- vi hörs imorgon!

torsdag 24 maj 2012

DRÖMVÄDER PÅ VÄSTKUSTEN!

Uppenbarligen så har även Västkusten fått drömväder - skoj! Efter en regnig, blåsig vår är det just nu perfekta paddelförhållanden. Han som igår passerade Tjurepannan ( ett känt blåshål med havet rakt in) hade total stiljte - det är stor tur. Det är många som har fått vänta både ett och två dygn på att ta sig förbi. Hoppas att det blir lika fint väder när jag ska paddla ner för Västkusten om 34 dagar!
Roligt att se att det går bra för de fyra personer som är under färd just nu  - det är snart flera på gång, kolla på havspaddlarnasblaband.se så ser ni när de startar. Vet inte om det är rekorddeltagande i år, men skulle tro att det blir så till slut.
Min egen paddling  - nej, inte idag heller. Fick idag klart att det jag har är streptokocker - så jag har börjat äta penicillen. Det brukar ta 24 timmar, sedan släpper det snabbt. Har ändå känt mig piggare idag, så det har vänt till det bättre. Paddling blir det torsdag kommande veckan - då kommer kroppen att skaka av energi, måste försöka hålla ner farten till 4 knop så att jag håller samma tempo som planen är för den stora färden.
Ska imorgon ner till den stora Jakt och Fiskemässan på Tullgarns Slott utanför Trosa - dit kommer REAL Turmat med mina 250 portioner mat och 200 förpackningar choklad - gott!

onsdag 23 maj 2012

SPOT 2 - UP AND RUNNING!

Ja, här ligger den - Lassesspot ( självklart döpt på Spots hemsida!).
Fungerade över förväntan att komma igång med Spot2:an. Läste till och med bruksanvisningen och det kanske underlättade?
Om ni går ner i högerkolumnen så under min blogglista finner ni en ny liten rubrik: SPOT Shared Page_ klicka på den så kommer ni in på dagens testrunda. I och med att den bara loggar var 10:e minut så blir spåren lite konstiga ( om inte Karola och hunden Tova gick över stock och sten, förstås!) - men det är uppenbart att den kommer att fungera, check-in-the-box!
Upprymd över det lyckade testet hämtade jag flytvästen för att välja ut lämplig plats och den kommer att spännas fast på höger sida, vid kamerafickan. Då har jag lätt att komma åt den för att kolla funktionaliteten och om det skulle inträffa ett nödläge - kalla på SOS.
Det innebär att flytvästen är utprovad och klar: till vänster på bröstet ligger Iphonen i Magellanfodralet, bredvid sitter en engreppskniv upp och ner - snabb att få tag på om jag skulle fastna i något under vattnet, på höger sida: vattentät kamera, solskyddsstift, SPOT2 och glasögonfodral för det par som inte används ( solglasögon respektive mina vanliga glasögon).
Eftersom jag tyvärr fortfarande dras med feber och rejält halsont så har jag inte kunnat göra så mycket idag heller: läst, myst med hunden Tova, myst med Karola och monterat hållare för paddelräddning på kajaken. Klart!
Tog mig lite tid på eftermiddagen och tog fram sjökorten runt Sverige. Gjorde 23 markeringar från Svinesund till Haparanda och namngav dem P1, P2, P3 upp till P23 - självklart är det Petri Sutinens snittetapper som jag lade in med vattenfast bläck. Tanken är att ligga lite före hans dagsetapper och att därigenom bli stärkt av framgången och kunna orka lite mer ( lite snabbare - lite längre!). Jag vet att jag måste ha mål för att prestera - så då får jag lov att ibland sätta mina egna mål.
60 paddeltag i minuten - i 60 minuter per timme - i 16,5 effektiva timmar per dag - i 22 dagar! Det blir cirka 1 miljon 300 tusen paddeltag. Imorgon vill jag bli frisk - det blir ingen träning i varje fall, men jag vill få bort det onda och det trötta i kroppen - bort!

tisdag 22 maj 2012

PRYLFIXARDAG!

Bilden: visar vacker himmel över Resarö - titta noga så ser ni masterna på Tre Kronor som körde förbi mig med motor.

Har fortfarande feber - har setat/legat/försökt få luft hela natten och hela dagen tills nu. Trodde att det hade börjat gå över klockan 18 - tackar, då kom en febervåg igen med svettningar och frossa - fy!

Det har nog varit klokt att inte paddla idag och jag gör det inte på resten av veckan - kroppen måste få återhämta sig helt - ser i almanackan att jag kommer att få till några 2-3 dagars träningar i varje fall - grundfysiken är just nu grym - så det jag vill ha mer av är några långa 15-timmars pass för att härda psyket.
Åkte till Apoteket och köpte Strepsils och handsalva inför paddlingen - vill ha alla delar klara och hemma.
Tog mig faktiskt ner en timme till Viviane i garaget och gav henne lite omvårdnad - det blev ett nytt fäste för extrapaddeln och lite fix med roderlinorna - sedan sa kroppen stopp.
Min mamma och pappa åkte ner till Hans på Mest Ute i Eskilstuna och hämtade nya paddeln, kompassen och flytvästkniven - tack Mamma & Pappa!
 Ska ikväll försöka starta upp Spot2:an och köpa abonnemanget till den så att jag kan testa funktionen. Har sett på norrmannen Magnus som just nu är på väg runt Sverige att det verkar fungera bra - han trycker manuellt iväg positionerna - det går att köra automatiskt var 10:e minut också- får se vilket sätt jag väljer i slutänden.
36 dagar kvar till sjösättning och start på paddlingen runt Sverige enligt HBBs regler. Hitills, med all träning och förberedelser, har det varit mycket njutningsfullt - har stora förhoppningar om att jag ska få bra väder under HBB och därmed öka chanserna att slå rekordet. Vi pratar om att jag i snitt ska paddla i 3,1 knop, 16,5 effektiva timmar per dygn. Jag kommer att sätta 4 knop som en maxgräns - oavsett hur bra förhållandena är - jag har stor respekt för att kroppen ska klara av att arbeta fysiskt under 363 timmar på 22 dagar - vi pratar om motsvarande 2 Vasalopp per dag - i 22 dagar! Galet - ja, troligen, men om jag inte försöker så kommer jag aldrig att få veta om det är möjligt eller inte.
Paddling är nog den sport som fysiskt passar min kropp bäst - långsamt tempo, jag slipper bära på mina snart 100 kilo och jag håller till på vattnet - Svinesund, here we come!

måndag 21 maj 2012

39,1 GRADER CELSIUS- FY!

Idylliskt ställe i Stockholms mellanskärgård.

Efter 5 dagar på Gullvivan kom jag och Axel ( sonen) hem igår kväll - (vi blev 7:a totalt, det är vi nöjda med).
Kände mig lite frusen när jag kom hem.
Natten var inte bra sömnmässigt och imorse hade jag 39,1 graders feber - inte bra. Min planerade 3-dagars imorgon bitti med uppgång 03.30 för 16 timmars paddling per dag blir inte av - inte imorgon i varje fall. Har svettats och frusit om vartannat hela dagen och känt mig svag - det finns ju ett talessätt som låter: den friske har 1000 önskningar och den sjuke bara en! Så känns det nu. Med tanke på det fantastiska vädret hade det varit kanon att köra detta tredagars pass just imorgon, men jag måste bli frisk först.
Den nya, stora Werner Ikelos-paddeln har nu kommit till Mest Ute i Eskilstuna så jag kanske orkar åka dit och hämta den imorgon, vi får se.
Nu blir det varmt te med honung och ner mellan lakanen!

söndag 20 maj 2012

GULLVIVAN DAG 3 KVÄLL & 4 AVSLUTNING!

Efter avslutad kappsegling lördag bakade jag en chokladkaka som vi åt till en kopp kaffe och en liten whisky (men god!).
Sedan var det upp till prisutdelning på berget på Biskopsö - 500 personer på plats!
Så här såg prisbordet ut:
Gott om glada människor som väntade på dagens resultat.
Efter prisutdelningen blev det räkafton - arrangörerna står för räkor och vitt vin - deltagarna tar med sig tillbehör. Vår egen stjärnkock - Molle Melon - står här och beskådar räkorna, som var mycket goda. Han hade bakat pain riche till räkorna och diverse tilltugg - super!
Och räklådorna såg ut så här:
Ännu lite godare på väg till tallriken:

Kvällen blev bra och avslutades med denna bild ut från toppen av Biskopsö sett västerut:
En fin kväll i skärgården.

Idag var det sista dagen på Gullvivan - ännu en strålande dag med sol och 3-7 m/s sydlig vind. Vi startade på skottet och tog rak linje på första bogens sträckbog. Gick ifrån de båtar som startade efter oss ( och som därigenom skulle vara snabbare). Satte efter 40 minuter spinnaker och tog en lyckad underbåge, rundade en ö med mycket flax ( där tog vi cirka 15 båtar) och drog vidare genom banan. Startade som nummer 100 och kom imål som nummer12. På torsdag kommer hela resultatet på Gullvivan och tror att vi nog slutar topp 10 totalt.  Skoj och trevlig kappsegling  -lite guldkant på min tillvaro var att sonen Axel var med och det är skoj att umgås i 5 dagar på liten yta!

Så här såg det ut efter målgång :
Roligt med 100 båtar på samma tävling - det är ren seglingspropaganda.
Imorgon är det vilodag - kroppen har rejäl träningsvärk och imorgon kväll ska jag plocka ihop alla delar inför tredagarspaddlingen - tisdag till torsdag.

lördag 19 maj 2012

GULLVIVAN DAG 3 - INGET BAD!

Solnedgång över Stockholms innerskärgård - en känsla av total harmoni.
Idag var det tredje delseglingen av Gullvivan - en dag med enbart kryss och sträckbog. Vi hade en bra dag på havet och låg nära optimal fart i princip hela dagen, trots att vi saknar 250 kilo på relingen. Vi startade som båt 95 och kom i mål som båt nummer två - med cirka 20 sekunder fram till dagens etappvinnare. En skön kappseglingsdag med bra vind mellan 4 och 7 sekundmeter stadig, sydlig vind. First 36.7:an som vi seglar mycket bra och är extremt välutrustad. Hon går att trimma om snabbt, vilket gör att vi ofta ligger nära max fart vid given vind. Vår storskotstrimmare på Gullvivan heter Emil och är son i "huset". Han är hela 12 år gammal, men en väldigt stark hockeylirare - det är inte helt lätt att skota storseglet på cirka 40 kvadratmeter - men han gör det kanonbra! Det var en hel del tajta möten mellan båtarna idag på kryssen, så det gällde att hålla uppsikt hela tiden.
Nu har vi kommit in i hamn, ätit lunch med öl och väntar nu på att chokladkakan ska gräddas färdigt i ugnen så att vi får eftermiddagsfika i solskenet.
Bilden visar delar av familjen Molin ( en av dem var gårdagens bad(d)are!) på kryssen idag.
Ikväll skall alla deltagare ( drygt 100 båtar med i snitt 5-6 personer per båt) ha räkafton uppe på berget på Biskopsö med utsikt över hela södra Stockholms skärgård - det blir ljuvligt. Slutrapport om Gullvivan kommer imorgon kväll. Oavsett slutresultatet så kommer det att ha varit en mycket bra Kristi Himmelsfärdshelg! Han en skön lördagkväll!

Båtarna på lång rad på väg in efter dagens kappsegling från Sandhamn till Biskopsö.


Här är bilden på Team Arken Zoo båten uppifrån berget på Biskopsön - lite trångt om plats, men alla får självklart plats.

fredag 18 maj 2012

GULLVIVAN DAG 2 - BAD!

Gullvivans gladaste tjej - Emma, fastnade här på bild under gårdagens after-sail. Vi åt lite chips och ostbågar i sittbrunnen efter fullbordad segling.
Idag var det lite mer golvdrag under seglingen - 7-11 sekundmeter. Efter en halvtimmes segling ska vi byta försegel under tiden som vi seglar spinnaker i cirka 7 knops fart.  Mattias går fram med segelsäcken, slinter till och vips så är både Mattias och seglet i vattnet! Vi tog snabbt ner spinnakern, vände tillbaka, tog ner storseglet och plockade upp segel och Mattias. Efter cirka 5 minuter var vi i kappseglingsmode igen - Mattias lite blöt! Därefter gick det verkligen bra med mycket kryss. Skulle tro att vi kom i mål på cirka en 20:e plats trots badäventyret. En väldigt fin dag på sjön och nu är vi i hamn på Lökholmen. Jag håller på att baka en morotskaka till eftermiddagsfikat. Ikväll blir det fläskfilégryta med lite drag i - rapport kommer imorgon om den blev lyckad eller inte.
Har tänkt lite på mina paddelkompisar i Mest Ute gänget som idag ska paddla från Sprickopp till Svenska Högarna - om de har paddlat så har de nog haft det lite gungigt - byar på 11-12 m/s drar upp bra vågor på öppna havet - paddla lugnt!
Imorgon blir det kappsegling söderut - hoppas den sydliga vinden står sig så att vi får en hel dag med kryss - det tycker vi och båten om!

torsdag 17 maj 2012

GULLVIVAN FÖRSTA DAGEN!

Gullvivan är en härlig familjekappsegling och vad kan väl bättre illustera det en en hel familj i en Mälar 30? Mälar 30 nr 58, med Pär & Pia Lindforss med barnen Teddy och Ludvig är på väg in till kvällshamnen efter en dag på kappseglingsbanan. Skulle tro att båten är cirka 70 år gammal och i mycket bra skick. Om jag inte minns fel så har familjen Lindforss vunnit Gullvivan mer än en gång - fin båt och duktiga seglare.
För oss i Team Arken Zoo båten gick det riktigt bra , en 5:e båt i mål av runt 115 startande. Vi hade en underbar segling med bra vind och mysig segling - det är skoj när man känner att båten bara rusar iväg - obs, måste upplevas!
Känner när jag är ute på sjön att det är en viktig del av mig, solen, vattnet, skärgården, segel, ja - helheten är oslagbar!
Här ligger båten vid bryggan efter dagens segling - svårt att tro att det var samma vik som jag bloggade om igår.
Måste visa för mamma att vi även äter nyttigt ( lite synd att potatissalladen syns på bilden också..)! Till salladen blev det grillad fläskfilé, potatissallad och bearnaisesås- och ett glas rött - livet är bra!
Här är en bild från prisutdelningen - 500 personer på bryggan och i skogsbacken! Dagens vinnare var en S30, tvåa Nisse Virving med NFn Borta med Vinden, trea en Arcona 340, 4:a en Omega 10 och femma var vi. Emil och Emma var framme och hämtade priset - nya kortlekar - nu blir det skitgubbe!

onsdag 16 maj 2012

GULLVIVAN ! ÅRETS BÄSTA KAPPSEGLING!

Bilden visar gårdagens förstafika: Cappucino med två x dubbla leverpastejsmörgåsar - Gott!
Funderade igår när jag handlade på ICAs prissättning. Deras egen leverpastej utan gurka kostar 11.90 för 200 gram, när de är snälla och blandar i gurka kostar den istället 8.90 - den logiken förstår inte jag!

Idag har det varit ett lugnt träningspass och just nu sitter jag i Patriks First 36.7 Malin på väg ut till starten i årets gulligaste kappsegling: Gullvivan. Gullvivan är helt ideellt arrangerad och är helt enkelt kanon. Cirka 100 båtar av olika storlekar och med först-i-mål start. Vi seglar med tre vuxna och tre barn, vilket är jätteskoj. När det är själva kappseglingarna - 4 stycken under 4 dagar, då är det tävling, men annars är det extremt socialt. Måste upplevas!
Ikväll blir det övernattning på Getfoten söder om Vaxholm. Kappseglingen imorgon blir från nämnda Getfoten till Gränholmen, just norr om Gällnö. Som av en slump paddlade jag förbi den igår, så här såg det ut i hamnen då:
Imorgon kväll blir det cirka 120 båtar i denna vik! Tredubbla led och mycket tjat - härligt!
Hade idag kontakt med James Venimore på Kajaktiv. De är generalagent för SPOT2, som jag ska ha när jag paddlar runt Sverige - dels som säkerhet och dels för att kunna visa på bloggen under resans gång. Tackar James för bra tankar runt SPOT2:an och på måndag kommer den hem i brevlådan. Hoppas kunna starta igång den och testa på träningen tisdag- torsdag nästa vecka.

Det enda som saknas i utrustningen nu är nya, stora paddeln och kompassen - sedan är alla delar på plats - bara att paddla kvar!

tisdag 15 maj 2012

38400!

Bilden visar den smala passagen nordväst om Gällnö - mysigt!
Idag blev det ett långt pass - 10 timmars paddling, ungefär 38400 paddeltag. Försökte hålla ner tempot under de första 5 timmarna eftersom det var motvind. Det gick hyggligt, höll 3,3 knop i motvinden inklusive små avbrott för fika med mackor och choklad var 90:e minut. Åt lunch efter  5 timmar vid Lådnamacken:
Det märks att säsongen inte har kommit igång ännu - en enda båt som tankade, här brukar det vara 8-10 båtar under säsong.
Känns lyxigt att kunna paddla en hel dag med mobilen i flygplansläge - det blir mycket tid till eftertanke och njutning. Såg ejdrar och doppingar på mycket nära håll, tre olika havsörnar - den närmaste cirka 50 meter bort, jagad av ett 10-tal måsar, kom nära en stor häger vid tre tillfällen och sist - men definitivt inte minst - en flygande trana på 50 meters höjd - den var stor! Gillar att få vara ett med naturen i kajaken, ingen motor, ingen miljöpåverkan utan bara muskelkraft och njutning.
Här ligger Viviane under en bensträckare. Bytte sedan till pagajen och paddlade med den de sista fyra timmarna. Det gav en helt annan paddelteknik - och träningsvärk som kommer att kännas ordentligt imorgon.
Under en sådan här dag kommer givetvis tankarna och planerna på HBB gång på gång i hjärnan. Det fungerar mycket bra med 10 timmar - hur kommer det att bli med 16,5 effektiva timmar per dag - i 20 dagar? Jag har inte svaret, men känner mig mycket väl förberedd. Har nu paddlat totalt 118 timmar inför HBB. 19 paddeldagar kvar innan avfärd.
Totalt idag blev det 35 NM  ( 65 kilometer) på 10 timmar, ett snitt på 3,5 knop ( 6,5 km/h) vilket jag är mycket nöjd med, försökte hålla jämnt, långsamt tempo så att kroppen ska orka många, många timmar. Det är en enorm skillnad på medvind och motvind, låt statistiken vara på min sida. Att slå 23 dagar med övervägande del motvind är nog i princip omöjligt - det tar för mycket kraft att paddla i motvinden. Men, ett antal sjöbrisdagar med 6-7 m/s i ryggen ger stora distanser. Ja, det går attt spekulera i princip hur mycket som helst, men jag fortsätter att förbereda mig efter min plan och sedan när det är dags gör jag det bästa av varje dags paddling - ska bli skoj att se hela Sverige från vattensidan.

måndag 14 maj 2012

GÖTEBORG - DET REGNAR!

Bilden: Svågern Erik paddlar utanför Ankarudden, Nynäshamn
Var idag i Göteborg över dagen - upp 05.00 och hem 21.00. Göteborg bjöd på regn hela tiden - man tackar! Jag måste säga att jag beundrar de människor som bor på Västkusten - det är fantastiskt när det är vackert väder - men det är ju så sällan! Har själv varit mycket på Västkusten och framförallt i Göteborg, trevlig stad med trevliga människor - men vädret är betydligt mer regn än vackert väder. Statistikmässigt är det tre gånger fler soltimmar hemma där vi bor än i Göteborg - mitt val är enkelt!
Såg precis nu på vädret inför morgondagens 10-timmars paddling och i Stockholms Skärgård ska det imorgon vara sol och 15 grader varmt , gott - tyvärr så får Göteborg imorgon regn och blåst - jag tänker på er!
När jag landade på Arlanda såg jag ett annat fascinerande släkte: flight spotters! Det finns alltså personer som friviligt står klockan 20.00 och kollar in landande flygplan - det finns tydligen train spotters också  - som kollar in ankommande tåg ( tror faktiskt att jag har lite mer förståelse för flygplanstittarna än tågtittarna....).
Idag kom det ut en totallista över kappseglingsresultaten på Lidingö Runt i lördags. Båten jag är med på , Team Arken Zoo, kom på en total 6:e plats av 228 båtar, måste anses som ett bra resultat - dock går det ju att komma lite längre upp i listan! 
Imorgon blir det sydlig vind cirka 6 sekundmeter, det betyder mestadels sidovind/snett framifrån i 10 timmar, bra att se hur allt kommer att fungera under ännu ett långpass. Har nu exakt 20 paddelpass kvar innan starten på paddlingen runt Sverige - ska se till att njuta av varje pass och bygga upp muskler, senor och muskelfästen för att undvika skador under Sverige Runt paddlingen. Nya, stora, paddeln, ska komma på måndag - sedan blir det till att träna en hel del med den - det är nämligen annan paddelteknik med den paddeln, paddeltagen blir mera vertikala och då blir det andra muskler som får jobba. Är mycket glad över att min kropp gillar att utsättas för träning under många timmar - vi hörs imorgon kväll!

söndag 13 maj 2012

YTTERSKÄRGÅRDEN LOCKAR!

Bilden visar Viviane ute i ytterskärgården - i sitt rätta element!
Vi fungerar bra tillsammans, hon är stabil och har förutsägbara rörelser och jag ser till att hålla farten. På bilden ser man två av tre paddlar, Werner Caliste och svågerns egenbyggda EP nr 19.
Har hållit på med att småjustera all utrustning så att jag enkelt når det jag behöver under dagarnas paddelpass - det närmar sig ju med stormsteg - nu är det bara 45 dagar kvar till avfärd. Träningen flyter på bra och jag känner trygghet i den uppgjorda planen. Idag blev det ett 6-timmars arm- och bålträningspass - det är ju de delarna av kroppen som kommer att få arbeta under 16,5 timmar per dag i 20-talet dagar. Imorgon blir det ingen träning, men på tisdag blir det uppgång 06.00, i kajaken 07.00 för 10 timmars paddling. Vi hörs!

lördag 12 maj 2012

TRÄNA PÅ ATT SOVA FÅ TIMMAR.

Nu har det varit sömtnträning i en vecka - inte sova mer än 6 timmar någon natt och ändå prestera - det har fungerat mycket bra. Nu när jag vet att kroppen klarar av få timmars sömn under lång tid känns det tryggare med min tidsplanering - om jag ligger efter schemat får jag korta ner sömnen från 6 timmar till 5 och till slut kanske ner till 4 timmar. Kroppen och hjärnan klarar mer än vad man tror - det är bara att bestämma sig på morgonen att det kommer att fungera - så fungerar det !

Har senaste veckan gjort lite sannolikhetskalkyler för paddlingen runt Sverige. Min paddelplan är ju 19 dagar. Dag 1 blir till Vallerö ( 67 NM), om jag under resten av resan har 10 dagar medvind och 8 dagar motvind så räcker det med att paddla 4 knop i medvinden respektive 3 knop i motvinden för att nå fram på 19 dagar.
22 dagar är rekordtid, det skulle innebära att med dag 1 till Vallerö, 10 dagar medvind i 3,6 knop så räcker det med att hålla 2,6 knop i snitt om jag skulle ha motvind i hela 11 dagar.
I det lite mer sannolika fallet att jag efter dag 1 har 15 dagar medvind i 3,6 knop och 6 dagar i motvind räcker det med att hålla en snittfart av 1,7 knop under dessa 6 dagar - det är långsamt.
Det är den här typen av tankar som jag matar min hjärna med för att vara övertygad om att 19 dagar är klart möjligt och 22 känns väldigt greppbart - sedan är det bara som Nike säger - Just Do It!
Seglade Lidingö Runt idag, vi gjorde en bra insats - vi får se vad det räcker till när det är uträknat framåt kvällen.
Nu blir det hundmotion. Total träningstid idag blir cirka 3 timmar - another day at the office!


fredag 11 maj 2012

ÅRETS FÖRSTA KAPPSEGLING -LIDINGÖ RUNT!

Idag var det stripning av kappseglingsbåten - Team Arken Zoo. Båten är en First 36.7, lätt modifierad.
Team Arken Zoos sponsorer är: Arken Zoo, Skyltspektrum från Norrköping, Ricana shopconcept från Hillerstorp och EG Enginering från Stockholm. Båten är optimerad för havskappsegling enligt mätregeln ORCi och är i perfekt kappseglingsskick. Inför årets säsong har det investerats i en helt ny segelgarderob - 9 segel! Vi provseglade i förrgår och de nya seglen står som en dröm! Ska bli skoj att segla den här säsongen också och se om vi kan bli ännu lite bättre än förra säsongen. Förra säsongens sammandrag av kappseglingarna blev Lidingö Runt: 1:a, Sandhamn Open 2:a, SM i Havskappsegling 7:a, Gotland Runt 2:a, EuropaMästerskap i Havskappsegling i Norge: totaltvåa av 28 båtar.
Årets seglingar börjar med Lidingö Runt imorgon, lördag, start 10.10. Sedan blir det Gullviverallyt nästa helg med 4 dagars kappsegling, Sandhamn Open ( med SM i havskappsegling där vi deltar) i juni, därefter direkt ner till Kiel för Kieler Woche i en vecka, sedan direkt tillbaka till Gotland Runt och i augusti är det först för-VM i havskappsegling i Helsingfors och sedan VM direkt därefter. EN fullspäckad sommar. Jag är med på alla kappseglingar, förutom Gotland Runt ( ska ju paddla runt Sverige då...)!

Idag blev det en timmes lätt träning. Imorgon bitti uppgång 05.30 för att hinna till båten inför Lidingö Runt. Kappseglingsträning hela söndagen, Göteborg på måndag och sedan 20 timmars paddling tisdag -onsdag.  Laddning pågår!

torsdag 10 maj 2012

EN DAG PÅ STRANDEN!

Här ligger Viviane behagfullt utsträckt på stranden!
Idag har det varit vilodag med enbart en timmes powerwalk.
48 dagar kvar tills avfärd -  kan vara bra att vila några dagar emellanåt och bygga muskler och paddellust. Ikväll blir det stort energiintag! Hörs imorgon.

onsdag 9 maj 2012

PLUS 5 KILO & SKÄGGET VÄXER

En bild utifrån skärgården efter 5 timmars paddling. Det börjar likna paddeldags!
Vägde mig idag och jag har lyckats att gå upp totalt 5 kilo nu - och har då 5 kvar. Sedan kommer de att ramla av, kilo för kilo.
Skägget börjar ta sig riktigt bra - det har växt i tre veckor nu, så det kommer att vara utväxt vid paddelstarten. Konstigt nog har det inte kliat som jag trodde!
Idag blev det 5 timmars fys med 85 i puls = perfekt paddeltempo.
Om 8 dagar startar nästa par killar på HBB, ska bli skoj att följa dem på deras blogg. Ni når bloggen via havspaddlarnas blå bands sida:  http://www.havspaddlarnasblaband.se/sv_start.html
Klicka på årets paddlare så kommer de upp.

tisdag 8 maj 2012

50 DAGAR KVAR!

Igår under långpaddlingens början var det lite livat utanför Resarö. De höll på att transportera ut byggmaterial till en ö med hjälp av helikopter. Efter att jag tagit bilden paddlade jag vidare, helikoptern kom tillbaka, men de tidigare lassen hade tagit lång tid att koppla på så jag paddlade - givetvis var de snabb den här gången, helikoptern lyfter med ett stort lass plankor och flyger precis rakt över kajaken - nära döden upplevelse!
Resten av resan blev desto trevligare. Dagens träningspass blev två timmars fys och en timmes powerwalk. Kroppen kändes väldigt stark efter gårdagens 10-timmars paddling - en får tacke!
Idag är det 50 dagar kvar till starten av mitt rekordförsök runt Sverige. 50 dagar är inte långt - tog idag en fästingspruta för att slippa TBE-risken under paddlingen. Känner mig väldigt trygg med alla förberedelser som jag har gjort hitills, nu är det bara att hålla planen de sista 50 dagarna  -  det ska bli 20 paddeldagar till enligt planen innan avfärd. Det är bara att programmera in alla rutiner i ryggraden, fortsätta vara frisk och sköta träningen. Imorgon blir det 10 timmars träning.

måndag 7 maj 2012

CUMULUSMOLN = VIND!

Här ser ni början på dagens paddeltur  - vindstilla! Men, den observante läsaren ser att det har kommit lite Cumulusmoln på himlen. De kallas ju populärt vackert-väders moln och bildas när det är sol och fint. De bildar efter ett tag sjöbris och 15 minuter efter att jag tog den här bilden  så började det att blåsa, först lite fint och sedan stadigt 6-9 meter/sekund. Luften är tung nu på våren så jag fick ta i ordentligt för att göra fart framåt. Lagade till lunch under gång ( 30 sekunders tillagning och sedan 3 minuters matpaus). Det blev en tuff resa i motvinden - lyckades få till ett snitt på 3,1 knop under 5 timmar inklusive lunchpaus och fikapaus, det är jag mycket nöjd med i 6-9 m/s och hyggliga vågor mitt i näbben. Vände om och paddlade hemåt, tyvärr så vrider sjöbrisen med vinde, så hem var det mestadels sidvind. Snittade 4,3 under 5 timmar. Totaldistans under dagen blev 37 distansminuter på 10 timmars totaltid. Om jag hade hållit samma fart under de planerade 16,5 timmarna så pratar vi om drygt 11 mil. Idag blev det 68 km, helt OK på 10 timmar, varav hälften i motvind.
Lunchdags!

Halvtid efter 5 timmar. Kolfibern glänste så vackert i solen - var tvungen att ta lite bilder!
Översta bilden visar Viviane som ligger  och väntar på att få vända hemåt.


Understa bilden visar Viviane under färd hemåt - en helt magisk dag!
Då börjar vi närma oss de första 100 paddeltimmarna för säsongen - 3 timmar kvar bara!



söndag 6 maj 2012

TIDNINGEN PADDLING - IDOLBILD!

Ja, då ökade trycket lite på min paddling runt Sverige! Tidningen Paddling var här och gjorde fotoreportage på Skärtorsdagen och idag fick jag tidningen i brevlådan. Ett mycket välskrivet reportage med väldigt bra bilder  - bra jobbat Glenn Mattsing och Jonas Hollender!  Det är nästan så att jag rodnar lite... Har ju stuckit ut hakan en del - typ en meter, men utan press - ingen prestation! I helgen var det tvådagarskonferens som gav mycket energi. Kom hem runt klockan fem idag och gick ut och sprang en timme, 350 situps och 130 armhävningar. Känslan är att jag just nu skulle kunna springa 3-4 timmar i sträck och dessutom må bra efteråt - den känslan har jag aldrig haft förut i hela livet. Ska nu kolla på Mästarnas Mästare på TV1 - det är ju tävling...

Imorgon blir det paddling  - kroppen skriker efter att få ta tag i paddeln och paddla med 60 tag i minuten - läääänge! Go kväll!
Tidningen Paddling

fredag 4 maj 2012

KÄRLEKEN TILL EN KAJAK - VIVIANE!

Här ligger Viviane behagfullt utsträckt i sina 581 centimeter på Stora Sandskärs norra strand. Vi har precis varit ute och laddat ute på Konabbsfjärden i tre timmar för att testa lite gränser och få upp stabiliteten i ekipaget. Viviane rör sig fantastiskt bra i dessa förhållanden ( cirka 1 meters vågor).
Årets cirka 100 timmar i kajak har gett mig oerhört mycket - rutin, stabilitet, styrka, valkar och självkänsla. Idag vet jag att medvind på havet i 10-12 m/s känns mycket tryggt. Jag längtar efter att på komma ut på havet och sträcka ut i sköna, långa surfar. Vet att 10 timmar på raken känns tryggt, kommer snart att köra ett pass med 16 timmar per dag, tre dagar i sträck. Då har jag svaret på hur det kommer att kännas under paddlingen runt Sverige.
Läs Gunnels kommentar och mitt svar på gårdagens inlägg!
Dagens träning blev en timmes löpning med hunden - skönt för kroppen och för hunden Tova!

torsdag 3 maj 2012

STORT MEDIAINTRESSE - SKOJ!

På Vildmarksmässan i början av mars var ju min nya kajak Viviane utställd i MIKS Kayaks monter. Det var ett stort intresse från media och nu i maj kommer både tidningen Paddling och tidningen Outside - helskoj!
Sedan är det snart dags med en annan tidning som gjorde en intervju på mässan och nu har kompletterat intervjun inför tryck - det är Utemagasinet Kajak som gör detta reportage - ska bli roligt att se hur det reportaget blir!
Idag var det vilodag från träningen och det hade nog varit svårt att hinna med något annat - var i Göteborg över dagen - det blev 16,5 timme från det att jag lämnade hemmet 05.30 till hemkomsten 22.00.  Imorgon blir det träning - kroppen längtar!