fredag 29 juni 2012

EFTERTANKENS KLOKA KRANKHET!

Då är det fredag eftermiddag och jag är hemma igen.
Jag har fortfarande feber i kroppen och halsen smärtar rejält. Efter att ha gått upp de 20 trappstegen till huset är jag rejält andfådd och det "piper" i luftrören - inget bra alls. Hostattackerna kommer med jämna mellanrum och det är torrt i halsen.

Man kan ju då fråga sig varför jag startade HBB i tisdags morse med vetskapen om att jag hade det här i kroppen och i halsen sedan en vecka. Med facit i hand så är det väldigt enkelt - jag skulle inte ha startat utan väntat till dess att jag var helt frisk. Det som gjorde att jag startade i varje fall var mitt bortre tidsfönster - jag måste vara i Helsingfors den 31:a augusti för att tävla i VM i havskappsegling. Som väderprognosen såg ut i måndags morse så hade det inte funnits något lämpligt starttillfälle förrän tidigast kommande onsdag - alltså den 4:e juli. Då tyckte jag att tidsgränsen var för kort - för att hinna ta mig ner från Haparanda till Stockholm och sedan över till Helsingfors så hade jag i så fall max 25 dagar till mitt förfogande. Jag har ju sagt att mitt huvudmål med HBB är att slå rekordet och göra HBB på 22 dagar, första reträttmål är delat rekord med 23 dagar och andra reträttmål 26 dagar för att slå det svenska rekordet och det tredje reträttmålet 27 dagar och tangerat svenskt rekord.
Jag är nöjd med beslutet att avbryta paddlingen - framförallt som att mitt fysiska tillstånd inte har förbättrats sedan i tisdags - jag skulle just nu ha varit inne på paddeltimme nummer 60 och det hade inte varit bra för min långsiktiga hälsa. Nu har jag kvar både hälsan och utmaningen att ta mig an HBB - nästa gång som jag startar vid Svinesund ska jag vara 100% frisk - det kan jag lova!
Sköt om er, njut av sommaren, paddla vackert - vi ses och hörs!

tisdag 26 juni 2012

Snabbt- men inget roligt!

Kom iväg från Svinesundsbron som planerat en minut över midnatt. Hade bra medström och stiltje. Passerade Strömstad efter tre timmar. Kroppen kändes bra, men halsen hade inte hunnit återhämta sig efter förkylningen jag fick för en vecka sedan. Hade ett antal hostattacker, men tänkte att det går över om ett par dagar. Under första sju timmarna är det några passager där havet når hela vägen in till där man paddlar- från gårdagens västliga kuling låg meterhög sjö kvar och uppepå den sjöhävningen kom dagens nordliga vind på mellan fem och nio meter per sekund. Det blev rejält gungigt åt flera håll samtidigt - det kändes som om balansen var dålig och det blev en kamp vid tre olika omgångar att hålla mig på rätt köl- inget roligt alls. Vet inte om det beror på förkylningen eller på vatten i örat efter rollträning, men jag bestämde mig för att inte fortsätta HBB den här gången. Sveriges kust består till 70 % av hav och om jag ska känna så här i 15 dagar till så utsätter jag mig inte för det - jag har en princip att göra saker för att jag tycker att det är roligt och det här var inte roligt. Jag tycker ändå att HBB-satsningen har varit rolig med planering, förberedelser , bloggen, diskussioner och mycket träning. Ska testa i höst om balansen är tillbaka så kanske det blir HBB nästa år. Jag tackar alla som har varit inblandade på ett eller annat sätt-det har varit mycket givande för mig- Tack! Störst tack vill jag ge till min älskade Karola som har stöttat denna satsning till 100%! Sköt om er och njut av livet! Med vänliga hälsningar Lasse

måndag 25 juni 2012

KLAR FÖR AVFÄRD!

Ja, då är Viviane och jag klara för avfärd! Det pirrar i kroppen inför första dagens paddeltimmar. Karola och Tova är med och vinkar av mig. Ska bli ljuvligt att få möjligheten att göra Sveriges Kust via kajak! Nu bär det av om 63 minuter! Bilden visar mig och Tova-äntligen klara!

söndag 24 juni 2012

TIDEN ÄR INNE!

Bilden visar kappseglingsbåten under kappseglingen mot Danmark i torsdags kväll.

NU är tiden inne! Imorse klockan 00.40 rullade vi in i Sverige via Köpenhamn och jag kollade in vädret den kommande veckan. Det finns ett väderfönster öppet om jag startar tisdag natt istället för onsdag natt - och så blir det - NU ÄR DET DAGS!
Imorgon lunch bär det av till Svinesund för att sjösätta och packa i kajaken inför mina 1128 Distansminuter runt Sverige. 1 Distansminuter , vilken benämns med NM ( Nautical Mile) är 1 852 meter lång. I och med att jag tänker i knop och NM så kommer dagsrapporterna på bloggen att visa antal NM per dag som jag har lyckats paddla - om ni vill ha dagsdistanserna i kilometer så är det bara att ta gånger knappt två ( gånger 1,852 för att vara exakt).
Det är många tankar som flyger genom huvudet - men de starkaste är lust inför uppgiften - nu har jag drömt och planerat färden så länge att jag bara vill starta!
Jag har givetvis koll på HBB-bloggen och ser att det är många som har brutit av lite olika anledningar - jag hoppas att jag kommer att kunna fullfölja paddlingen så som jag har planerat. Det första "lilla" testet blir dag 1 med planerade 20 paddeltimmar - som det ser ut på väderrapporterna så får jag medvind och medström - bättre kan det inte vara.  Onsdag - torsdag ser också mycket bra ut, däremot på fredag kommer det 10 m/s sydlig vind - vill gärna vara förbi Mölle då så att Västerhavet är passerat.  Rapporter kommer!
Vi avslutade Kieler Woche på ett bra sätt genom att under veckans sista korta havskapsegling - Senatspreis - åter bärga en andraplats. Veckans totala serie blev då : 3, 3, 2, 1,1,2 ,2 - det är vi givetvis mycket nöjda med.  Läs mer om kappseglingarna både nu och framåt på båtens blogg: swe88.wordpress.com.
Jag hade som uttalat mål att gå upp 10 kilo inför starten av HBB, det har varit svårt - men en vecka i Tyskland gjorde susen!  Vägde imorse 102.5 kilo - ett halvkilo ifrån mitt mål. Det är jag nöjd med - nu har jag cirka 15 kilo att plocka av under paddlingen - det kommer jag att ha stor nytta av.
Om inget stort händer med vädret på rapporterna imorgon bitti så blir min HBB-start tisdagn den 26:e juni klockan 00.01 - färden börjar i 4 knops medström och sedan blir det en vänstersväng ner mot Göteborg!
Nu packar jag det sista - sover mina sköna 8 timmar ( för sista gången på 23 dagar) och vaknar laddad till tänderna imorgon bitti!

fredag 22 juni 2012

Silbernes Band - jo man Tackar!

Nyss hemkommen till vårt lilla Gausthaus Hansi -efter 18 timmars kappsegling från igår kväll till idag. Det blåste mellan 6 och 12 sekundmeter, mestadels i spöregn! Vi gick som tåget med Team Arken Zoo-båten och blev till slut 2:a, 14 minuter efter tvåan och 40 minuter före trean. Vi är nöjda med dagen och laddar nu för morgondagens avslutande race i Kieler Woche! Ha en trevlig Midsommar!

onsdag 20 juni 2012

TYSKA MÄSTARE I SEGLING!!!

Ja, idag gick det mycket bra i Kieler Woche- vi tog två raka vinster och lyckades att bli Tyska Mästare i Havskappsegling-kanonskoj! Det var tufft och vi hade exakt samma placering som tvåan, men vann på att vi hade fler förstaplatser! Bilder från prisutdelning en! Nu blir det schnitzel!

tisdag 19 juni 2012

Vilodag i Kiel!

Idag var det väldigt lugna förhållanden i Kiel- seglingsnämnden tyckte att det blåste för lite. Efter 6 timmars väntan så bestämde de att det inte skulle bli några seglingar. Vi gick då ut och tränade i två timmar - mycket manövrar och gippar. Det gick bra och kändes som två bra timmar. Joggade en halvtimme och sedan åkte vi till en middagsbjudning i hamnen- trevligt. Nu blir det sömn inför morgondagens uppgörelse om Tyska Mästerskapen i havskappsegling. Bilderna visar vårt gäng efter middagen, den häftigaste båt som är helt nybyggd och en bild på folkvimlet.

måndag 18 juni 2012

Lidelser Woche Dag 1

Idag hade vi alla väder som finns - sol, regn, åska, stiltje och blåst! Hade en bra dag på banan med placeringarna 3, 3 och 2, totalt en tredjeplats med två poäng efter ledande båt. Vi är nöjda med dagen- men ska försöka bli lite bättre imorgon!

söndag 17 juni 2012

NU LADDAR VI FÖR KIEL och ÖKAD VIKT!

Då är vi på plats i Kiel! Efter uppgång 0500 så kom vi fram till Kiel 1600. Lugn bilfärd med tidvis mycket regn på nervägen. Det var STORT i Kiel- 6000 seglare på plats med mycket evenemang runt ikring- helskoj! Efter en riktig wienerschnitzel med pommes så känner jag mig laddad inför morgondagen- nu blir det efterrätt och därefter sömn! Sov gott!
Bilden visar maten och vårt boende!

lördag 16 juni 2012

PAUS!

Paddlade förbi den här skönheten som precis var sjösatt - en 5:a i Hondurasmahogny - så vacker! (klicka på bilden så ser ni den i fullformat).
Imorgon bitti bär det av till Kieler Woche och 6 dagars kappsegling. 9 bankappseglingar, 1 långt (36 timmars) havskör och ett kort havskör på cirka 6 timmar står på menyn. Ska bli skoj att se och deltaga i världens största kappsegling!
Under den här veckan kommer bloggen troligen att vila - kommer inte att ha tillgång till internetuppkoppling.
Sedan när jag kommer hem så är det 2 dagar kvar innan avfärden från Svinesund - hela kroppen längtar efter de första paddeltagen av 1 300 000 paddeltag! Då kommer ni att få läsa på bloggen varje dag och dessutom via SPOT2 följa framstegen var 10:e minut.
Allt är klart och fixat, träningen genomförd och jag är laddad både mentalt och fysiskt. Nere i Tyskland kommer det att bli tre joggingpass för att hålla hjärta och lungor igång.
Njut av livet - önskar er alla en Trevlig Midsommar!

fredag 15 juni 2012

TUNG ?!

JA, det här inlägget handlar om VIKT! Om ni tittar noga så ser ni att tallriken är helt fylld och väger cirka 1,2 kilo. Jag äter så mycket mat jag orkar - mer eller mindre hela tiden - men vågen står mer eller mindre stilla. Imorse var det 99 kilo - saknas 4 kilo på 12 dagar - det blir svårt att komma upp i den önskade viktökningen på 10 kilo. När träningsdosen ligger på 40 till 50 timmar i veckan så verkar det inte ha någon betydelse hur mycket och vad jag äter - vågen fastnar!
Hade ett mycket skönt träningspass i perfekt sommarväder idag - det är bara så härligt att få vara ute på vattnet och paddla - timme efter timme.
 Här kommer dagens avslutningsbild tagen under dagens träningspass - det näst sista innan HBB går av stapeln!

Det är bra ljuvligt!

torsdag 14 juni 2012

TÄNKVÄRT OM HBB!

Bilden visar en mås med utsikt!
Har varit inne ( förstås) på HBBs hemsida och kollar hur det går för årets paddlare som redan har startat. Tyvärr har ytterligare två brutit, vilket hittills ger 5 avbrutna färder av totalt 12 som har startat. Det är säkert svårt att föreställa sig hur jobbigt det är både fysiskt och psykiskt att vara ute helt ensam i kajak i upp till 60-70 dagar. Trots goda förberedelser har 4 brutit innan Falkenberg och den 5:e vid Blekingekusten. Ska bli intressant att se hur jag själv kommer att fungera - har aldrig varit ensam ens i en vecka och här kommer jag att vara det i 22 dagar enligt min plan - jag lär ju få lov att prata med måsar, änder och svanar för att hålla munlädret igång!
Vädret verkar ha  varit tufft med mycket vind från fel håll - sydlig till västlig vind upp till 10-15 sekundmeter är ingen direkt dröm på Västkusten. Jag ser framför mig högsommarväder efter midsommar när jag sjösätter med vindstilla förhållanden!
HBB är en rejäl utmaning - jag har förberett mig på vad jag tror är bästa sätt, jag är mycket stark fysiskt - har inte varit så här stark sedan jag var 19-20 år - och den mentala biten känns i dagsläget verkligen på plats. 2 dagars paddelträning kvar - sedan en underbar kappseglingsvecka i Tyskland och sedan är det dags för HBB - watch out - here we ( jag och Viviane!) come!

onsdag 13 juni 2012

UPP OCH NER - HELT ONATURLIGT!

Ja, varsågoda! Så här ser "livet" ut upp och ner! Ställ er på händerna så ser ni bilden rättvänd.
Hur tänkte jag nu - jo, igår kväll så hade jag privatträning med Pontus från Mest Ute i Eskilstuna. Vi körde rollträning i 2,5 timme - jag var varm och Pontus kall ( han stod i vattnet i 2,5 i torrdräkt - tappert!). Hade paddlat innan och var laddad till tänderna. Jag har rolltränat några gånger förut och ibland sitter rollarna och ibland så blir det panikuppstigning. Om ni tittar på bilden så förstår ni lite vad det rör sig om - man ska försöka orientera sig upp och ner och via paddeldrag dra sig upp på rätt köl igen - enkelt? Knappast! Min vana trogen så ville jag göra saker så svåra som möjligt. Jag hade 30 kilos packning i kajaken och däckväskan fylld med 5 kilo utrustning. Efter lite inledande övningar så lyckades jag göra ett antal rollar - och ett antal misslyckanden. "Drack" rejält med Mälarvatten och fick vatten både i näsan, bihålorna och öronen - helmysigt! Summering efter 2,5 timmes träning - rollarna sitter inte perfekt - Pontus kommentar när vi bar upp kajaken var att den lutade betänkligt till höger - jag hade inte riktigt tänkt på att min fiktiva matpackning = 12 kilo böcker i en plastpåse- den hade tippat åt höger, vilket gjorde att jag hade slagsida åt höger och det motverkade såklart rollarna.
Jag vet nu har jag ska fortsätta på egen hand - jag kommer att börja med tom kajak och sedan addera vikt   - Tusen Tack Pontus för din tappra insats, den uppskattar jag mycket!
Livet rättvänt ser ut så här: Jag föredrar livet rättvänt!
Om 14 dagar har jag genomfört de första 20 paddeltimmarna och ska vara på Vallerö - nu är det nära!

tisdag 12 juni 2012

100 inlägg 13 000 besökare!

Ja, då var det dags för inlägg nr 100-denna gång från kajaken nedanför mamma och pappas båt! Det är den röda Comfort 30an på bilden, tagen utanför Sundbyholm i Mälaren. Tränar här inne idag, blir totalt 7 timmar. Har handlat det sista hos Hans på Mestute och tror nu att alla detaljer är på plats. Ikväll blir set rollträning med Pontus- hem sent ikväll. 14 dagar kvar till avfärd! Det är nära nu.

måndag 11 juni 2012

NEDRÄKNING PÅGÅR!

Bilden visar min kajak i full fart rakt mot Silja Line... Var ett tag lite orolig att jag skulle sätta stäven mitt i Silja Line, men hon var lite snabbare än min kajak!
Hade idag ett fantastiskt träningspass som bestod av två timmar motvind och två timmar medvind på hemvägen. Känner mig oerhört stark och ett fyratimmarspass känns väldigt kort!
Jag och kajaken har ju växt ihop mer eller mindre och alla rutiner sitter väldigt bra - skönt att inte behöva fundera på det under paddlingen runt Sverige.
Det har start flera de sista dagarna och nu är det hela 7 personer ute på väg runt Sverige, jag följer givetvis deras bloggar dagligen och det är skoj att se framstegen. Första killen börjar nu närma sig halvvägs och har varit ute i 26 dagar.
Provade idag att paddla med gummihandskar från Apoteket och det fungera väldigt bra - det blir så att jag kommer att använda dem runt Sverige. Testade även lite räddningstekniker efter paddelpasset - vill kunna förlita mig på att komma upp även om jag skulle "ramla" ur kajaken. Det fungerar bra efter lite övning, jag är nöjd och trygg med det.
Här har vi två måsar som myser på en egen sten utanför Resarö.
Här är bild på vitkindade gäss -  kolla in de små dunbollarna!
Att få vara ute och paddla och se hela naturen är verkligen en ynnest - jag är så glad över att få göra det! En stor del i att jag kan paddla så mycket är min Karola - hon fixar verkligen allt hemma och stödjer rekordförsöket till 100%. Jag har inte varit och handlat eller lagat mat på hela året utan Karola har fixat allt så att jag har kunnat planera, träna och ladda inför HBB - tusen tack för det - värdet av det kan inte uppskattas nog!
Nu är det 15 dagar kvar - sedan smäller det i Svinesund!

söndag 10 juni 2012

SM DAG 2!

Bilden visar lördagens solnedgång från "vår" hyrda stuga bakom bageriet i Sandhamn- enormt fridfull känsla!
Idag var det dag 2 på SM - lite mer vind än igår, mellan 6 och 9 m/s. Vi hade bra fokus och båten känns väldigt snabb. Vi hade fått resultatet från gårdagens tredje segling - än klar besvikelse med en 13:e plats. Totalt 4:a efter dag 1.
Idag blev det 4 seglingar och placeringarna blev 8, 7, 9 och en avslutande 5:e plats. Det innebär att vi efter de 7 bankappseglingarna ligger på en 6:e plats av 23 båtar. SM avslutas med en havskappsegling och det är ÅF Offshore Race om två veckor - så vinstchansen på SM finns kvar. Dock kommer jag inte att vara ombord då - jag kommer ju att paddla runt Sverige från den 27:e juni och 22 dagar framöver.
Nu har jag sista 6 paddeldagarna kvar innan avfärd. Mitt fokus är totalt och det är HBB som gäller och målet är att göra det på rekordtid - en dag snabbare är Petris än så länge oslagbara och oslagna rekord! Hej då!

lördag 9 juni 2012

SM i Havskappsegling Dag 1!

Då har vi seglat Dag 1 av SM på Sandhamn. Dagen började med spöregn och 10 m/s i vindstyrka. Kul! Vi fick till en bra start och en bra förstakryss. Efter bra båtfart och bra manövrar kom vi tvåa av 24 båtar - kanon! Andra starten blev trång och vi kom iväg ok, men inte bra. Hade bra fart i båten och det slutade med att vi vann den seglingen! Tredje seglingen kändes lite sämre i slutet och vi vet ännu inte vad placeringen blev. Vi har gjort en bra dag och är laddade inför morgondagens tre-fyra seglingar. Hörs imorgon!

fredag 8 juni 2012

Sandhamn!

Då är jag i Sandhamn-dags för Svenska Mästerskapen i Havskappsegling! Ska bli skoj att kämpa om medaljerna - många duktiga seglare är på plats! Rapport kommer imorgon.
Så här såg det ut på havet idag.

torsdag 7 juni 2012

19 DAGAR KVAR!

Bilden visar Waxholms Fästning - en enorm byggnad som aldrig kom att användas i krig!

Idag kom tidningen Outside i brevlådan - där är mitt rekordförsök först omskrivet på omslaget och sedan ett tvåsidorsuppslag inne i tidningen - skoj! Jag tänkte från början att jag skulle göra mitt rekordförsök väldigt tyst - att egentligen hålla det för mig själv för att slippa pressen det innebär att gå ut med att det är ett rekordförsök. Sedan blev det en liten utmaning från min kajaktillverkare - Evert Aartsen på MIKS Kayaks, och utmaningar tycker jag ju om! Sedan dess har publiciteten gått på räls och klart över förväntan. Bloggen närmar sig 12 000 besökare och hitills har det blivit 5 helsidor i Paddling och i Outside och jag vet att det kommer lite fler artiklar i andra tidningar.
Och, då har jag ju, förstås, satt ordentlig press på mig själv - men som jag brukar säga: man presterar inte utan press, here we go!

Nu är det bara 19 dagar kvar innan avfärden sker - nu gäller det att underhålla formen och fortsätta att äta - har nu lyckats gå upp 6 kilo - har 4 kvar till målvikt innan avfärd. Det är svårt att gå upp i vikt med den träningsdos som jag underkastar mig, men jag ska nå till 103 kilo den 26:e juni. Starten sker ju klockan en minut över midnatt den 27:e juni - det blir pannlampa på de första 3,5 timmarna innan solen stiger över västerhavets horisont - en dröm blir då verklighet!
I tidningen Outside var det ett mycket bra foto över Skåne - jag kunde verkligen se hur jag paddlar över Laholmsbukten och Skälderviken, rundar Kullens Fyr och tar mig förbi Helsingborg, rundar Malmö, genom Falsterbokanalen och sedan paddlar bort till Simrishamn innan det blir "klivet" över Hanöbukten. Bilderna på näthinnan är många  - mycket snart får jag uppleva dem i verkliga livet.


onsdag 6 juni 2012

SVERIGES NATIONALDAG!

Idag vajar den svenska flaggan i lagom, sydlig vind!
Hos oss var det perfekt väder med 3 till 6 sekundmeters sydlig vind - perfekt styrka och riktning för en snabbt HBB=paddling runt Sverige!

20 dagar kvar, sedan bär det av till Svinesund med sjösättning och de första paddeltagen!
Nu är jag uppe i 160 paddeltimmars träning - har 6 paddelträningsdagar kvar, så det blir dryga 200 paddeltimmar innan det bär av.

Känner stor trygghet i kajaken, har varit ute i de flesta paddlingsbara vindar och vågor som kan förekomma och det fungerar väldigt bra med harmonin mellan kajak, paddel och kropp.
När jag kör mina träningspass så ser jag framför mig hur jag passerar olika ställen utefter Sveriges kust, Varberg, Kullens Fyr, Ystad, Kalmar osv. Ser framgång och framdrift. Ska bli mycket intressant att göra den här resan på egen hand - är övertygad om att det blir en mycket intressant både inre och yttre resa!
Intresset för bloggen har ökat kraftigt - igår var det 227 personer inne på bloggen - totalt är det nu drygt 11 500 som har varit inne på bloggen  - undrar hur det blir när jag väl paddlar iväg från Svinesund med Vallerö som målet på första dagens etapp?
Idag var det en fin träningsdag med kappseglingsbåten First 36.7 Team Arken Zoo. 6 timmar med ett stort antal starter, slag, gippar och lite andra träningsmoment. Det var en lyckad träning, nu har vi ytterligare en heldagsträning på fredag och sedan är de Svenska Mästerskapen i havskappsegling lördag-söndag i Sandhamn-ska bli skoj. Konkurrensen är stentuff, men vi ska göra vårt bästa!

tisdag 5 juni 2012

6 BRA TIMMAR!

Idag var det en bra dag på "jobbet"! Måste säga att jag har en fantastisk utsikt från kontoret!
Utsikten förändrar sig med varje paddeltag och väderförhållandena göra också sitt till för föränderligheten.
Hade ett sextimmarspass som gick lite bättre än planerat - kroppen är tillbaka i full kraft efter penicillinkuren - efter gårdagens 4-timmars pass körde jag 6 timmar idag i Sverige runt tempo - det kändes kanon hela vägen. Gjorde snitt på 4,1 knop i medvinden och 3,6 i motvinden, det är klart över min plan. Skönt att få två bra dagar på varandra - det är bra för huvudet och humöret. Jag har också ändrat på en sak sedan förra veckan - jag kommer att dricka kaffe varje dag under paddlingen - humöret och kraften var klart sämre utan kaffe. Kommer att börja dagen med en kopp kaffe till frukosten och göra en termos med 4 dl kaffe för bruk under dagen. Har redan fyllt på detta i packlistan för HBB.

Här vankas det lunch - så suveränt smidigt: tar fram och river av toppen på maten, fyller på 4 dl vatten, väntar i 5 minuter och avnjuter sedan lunchen. Totalt så har jag paddeluppehåll i tre minuter - det måste vara världsklass. Jag har provat ett antal olika frystorkade matmärken, men REAL Turmat från Norge är helt i en klass för sig. Jag ser fram emot varje måltid och idag var det en orientalisk gryta som stod på menyn - den var god och lite kryddstark - kommer nog att vara en av favoriterna runt Sveriges kust.
Efter dagens avslutade paddling gjorde jag lite vattenövningar som avslutades med lite eskimåsvängsträningar.
Vågen stod imorse på plus 5 kilo mot matchvikt - ska nu försöka att lägga på mig 5 kilo till på 21 dagar - det blir inte lätt, men sista veckan kommer jag att kappsegla och äta - ingen paddling, så det bör betyda att vikten ökar brant!
Skägget växer och snart kan jag nog skrämma svagsinta när jag kommer iland - så här ser dagens fighting face ut:

Tar nu ett par dagars vila från paddlingen och ska i helgen segla Svenska Mästerskapen i havskappsegling med Team Arken Zoo - rapporter kommer!

måndag 4 juni 2012

SVANDANS!


Idag var jag ute på en fyratimmars temporunda - det gick extremt bra, jag är jättenöjd. Efter förra veckans paddling torsdag/fredag kändes det tungt efter penicillinkuren - men nu är jag tillbaka med full kraft- härligt!
Med en timme kvar såg jag långt bort att det plaskade i vattnet och tänkte att jag skulle möta en annan kajak - men icke! Det var två svanar som slogs och höll på länge. Jag vet att svanar brukar ha ihjäl varandra så jag paddlade rakt mot svanarna och började skrika åt dem på tio meters håll. Då var så upptagna av varandra att de inte märkte mig alls förrän jag var en halvmeter ifrån. De fortsatte slåss och den svagare var långa stunder under vattnet. Jag manövrerade och försökte få isär dem - men lyckades inte - adrenalinnivån gick upp rejält - vill ju inte se en svan dö framför mina ögon.

 Till slut kom de in till land och den starkare bet och slog den svagare, då kom jag på att de inte gillar vatten - tog paddeln och vevade på rejält - då, äntligen särade de på sig. Jag kom in emellan med kajaken och fortsatte stänka vatten på den "elaka" svanen. Han kaxade sig lite ( då är faktiskt rätt stora när de står på fötterna och vevar med vingarna och låter elakt). Jag var dock så fast besluten att få bort honom att jag fortsatte vattenkriget och följde efter honom en bra bit. Det slutade med att han kapitulerade och simmade bort åt andra hållet - jag hade koll på dem i tio minuter till och de fortsatte åt varsitt håll - skönt! Det var dagens naturvårdande insats!
Tidigare på dagen hade jag sett en dopping som kom upp 10 meter från kajaken med två strömmingar i munnen - man kommer verkligen nära naturen i kajaken.
Efter dagens 4-timmars pass i bra tempo så skulle jag kunna tänka mig att snöra på mig joggingskorna och springa två mil - men jag ska inte göra det. Kroppen måste få tid att stärka sig också. Imorgon blir det ett lite längre pass i lugnare tempo - någonstans 6-8 timmar är planen.

söndag 3 juni 2012

LOVSÅNG TILL EN PADDEL!

Här ligger nya paddeln fullt utsträckt i sina 215 centimeter. Jag paddlade med den under torsdagen-fredag, totalt 16 paddeltimmar. Måste säga att den är helt fantastisk! Paddeln är en Werner Ikelos, med stora paddelblad. Den är byggd helt i kolfiber och detaljarbetet är helt suveränt utfört. Paddeln är delbar och när jag skjuter ihop halvorna så är det perfekt presspassning och luften kvider lite när den pressas ut ur håligheterna.
När jag paddlar med paddeln så känns isättningen helt fri från ljud, draget genom vattnet sitter "fast" och returen känns enkel - paddeltag efter paddeltag efter paddeltag förflyttar jag kajaken framåt. Paddeln sitter bra i händerna och jag kan inte finna några detaljer som borde förbättras. Jag tackar Pontus på Mest Ute i Eskilstuna för ytterligare ett utmärkt val!
Nu sitter alla delar av utrustningen som en smäck, nu återstår det 8 träningsdagar och totalt 23 dagar innan jag och Viviane ska glida ut från Svinesundsbrons brofäste för att börja vår gemensamma färd på 212 landmil. Det är långt, mycket långt, men jag ska ju också hinna uppleva hela Sveriges kust. Det är en mycket stor utmaning - definitivt den största fysiska utmaning jag någonsin har tagit mig an och gett mig den på att genomföra.
Det lilla träningspasset på 8 timmar i fredags i 9-14 m/s var mycket värdefullt. Tillsammans med kajak och paddel känner jag mig extremt trygg i de vindarna och de vågorna som byggdes upp. Kajaken uppför sig helt suveränt i vågorna, det är bara att trycka till lite med rodret precis innan vågen bryter och sedan sätter kajaken av i full fart i nerförsbacken. När jag har trimmat in Viviane rätt i längsled så visar hon inga tendenser till att dyka - istället så går hon först ner i vågen, reser sig upp och rusar framåt nerför vågen - det känns tryggt! Det är självklart så att jag kommer att få några dagar runt Sverige med hårda vindar - om de blåser från rätt håll kommer jag att kunna komma mycket långt på dessa dagar.
Jag är laddad till tänderna  - imorgon blir det ett kortare pass på 4 timmar och på tisdag ett 8 -timmars pass. Sedan vila till nästa måndag då mina 6 sista träningsdagar börjar. Då blir det hårdkörning måndag till lördag - sedan vila fram till starten den 27:e juni klockan 00.01 - då startar vi!

lördag 2 juni 2012

DJUPT RÖRD OCH TACKSAM!

 Idag skulle jag ha sovmorgon efter de senaste dagarnas paddling. Klockan 08.45 ringer hemtelefonen ( det gör den normalt aldrig!) och det var Lars från Arken Zoo i Sundsvall som ringde. Han ville komma över med en liten sak. Studsade upp och hoppade in i duschen för att vakna ordentligt. Lars knackade på efter en kvart och kom in i huset. Jag fick en stor bukett med blommor och de här två paketen - och jag som är så nyfiken!

Öppnade paketen och fram kom ett stort fruktfat och en skål från Kosta Boda - båda i den gröna färgen som är Arken Zoo´s egen färg! Så här såg de ut tillsammans med blommorna:

Jag är jätteglad över dessa fina presenter som är ett tack från Arken Zoo´s alla franchisetagare för den tid som vi har arbetat tillsammans ( i vissa fall har vi arbetat tillsammans sedan augusti 1993, då jag började i zoo-branschen).  Var gång som vi kommer att använda fatet och skålen så kommer jag att minnas alla Arken Zoo´s butiker och det kommer att trigga igång en massa positiva minnen från allt skoj som vi har gjort tillsammans och de framgångar som vi har nått tillsammans - utan bra butiker så är ett bra koncept inte värt någonting!
Jag är både rörd och tacksam över att alla franchisetagare har gått samman och köpt dessa presenter till mig - jag har svårt att sätta ord på det stora symbolvärdet som detta har för mig - TUSEN TACK!!!

fredag 1 juni 2012

REGN OCH BLÅST!

Här ligger Viviane igår, fullpackad inför träningsturen med lite mer packning i kilo än vad jag kommer att ha vid starten i Svinesund. Solen sken vid starten!
 Och jag skiner ikapp med solen! Fulladdad inför dagarnas paddling!

Här står hunden Tova och tittar på när husse ger sig av - hon ville gärna följa med, försökte hoppa ner på kajaken - men den här gången fick hon stanna hemma!

Efter en halvtimmes paddling började det att åska och regna - och höll på tills idag när jag kom hem vid 16-tiden!

Kolla noga så ser ni hur vattendropparna studsar i vattnet ( och i ansiktet!). Temperaturen sjönk till 8 grader - den 31:a maj - hallå! Så här fortsatte det i totalt 8 timmar - var kall om händerna när jag kom fram till min lilla övernattningsö. Ön låg upp förbi Furusund och ut mot havet - totalt 31 Nm= 57,4 kilometer! Det är 61% av min planerade dagsetapp på HBB.
Slog upp tältet och lagade middag innan jag somnade för natten.

Gick upp imorse och slog ihop lägret och satte mig i kajaken - givetvis regnade det! Till råga på allt så hade en mås lagt en riktig måssk-t rakt på sitsen, man tackar!
Morgonen började riktigt tufft - 9-14 sekundmeter rakt i näsan! Det blev en tuff timme med 1 meter höga vågor, först rakt framifrån, sedan snett framifrån. Var sliten efter detta och var nöjd när jag svängde söderöver och fick vinden snett bakifrån - fortfarande upp till 14 m/s i byarna - rejält golvdrag. Paddlade totalt 31 Nm idag också - snittade 4 knop, vilket jag är mycket nöjd med. Däremot så kändes det att jag har haft paddeluppehåll i två veckor och haft infektion med efterföljande penicillinbehandling - det sprudlade inte om kroppen som det brukar utan jag fick kämpa rejält. Nu kanske det inte är så konstigt - körde ju motsvarande ett Vasalopp igår och ett idag - men min kropp brukar kännas mycket piggare. Jag får hoppas att kroppen rehabiliterar sig på de 25 dagar som är kvar till min start i HBB - jag vill vara på absolut topp då så att paddeltag efter paddeltag läggs till min färd runt Sverige. 22 dagar är det uttalade målet - det kommer givetvis att krävas tur med vädret för att nå dit - men mitt mål är helt klart!