lördag 21 april 2012

EN 45-e DEL! eller DAG 11!?

Trots SMHIs prognos på 1 grad varmt och lite regn trotsade jag vädrets makter och gav mig ut.
Som tur var packade jag ner solglasögonen för de behövdes verkligen.

Tanken med dagens träning var att simulera den planerade paddeldagen på turen runt Sverige, nummer 11! Den stora planen innebär att jag kommer hem till familjen paddeldag 10, efter en god middag och max 6 timmars sömn kommer jag att sätta mig i kajaken igen på den 11:e dagens morgon. Då kommer färden att gå exakt som jag paddlade idag: ut genom Resarö ström, snett över Trälhavet, upp förbi Skärgårdsstad och bort mot Ljusteröfärjan, sedan upp mot Norrtälje, genom Väddö Kanal och upp till Öregrund. Idag var det drömväder för paddling norröver, en bris som under dagen varierade mellan 3 och 7 meter per sekund. Jag valde avsiktligt den lilla Wernerpaddeln och drog iväg. Efter tre timmar var jag en bit förbi Ljusteröfärjorna, hade då gjort 12,6 distansminuter (23,3 km) på exakt tre timmar, lika med 4,2 knop i snitt ( 7,8 km/h). Jag hade då hunnit med att dricka, äta mellanmål och äta en banan.  Det tempot kändes väldigt lugnt och det är ett tempo som jag kan hålla under många timmar och dagar. OM, ja ett mycket stort OM, vädret skulle vara medvind hela vägen så innebar dagens snittfart att hela paddlingen skulle gå på 16,2 dagar med 16,5 timmars paddling per dag - intressanta tankar... Nu är det ju redan klart från början att vädret kommer att vara av skiftande karaktär - men jag måste få drömma!
Hade lite sällskap idag. Här kommer en bildserie:


Ser ni den vita pricken mitt i bilden? Den kommer snart närmare:
Aha, en Finlandsbåt ( för de finska läsarna: En Sverigebåt! - Ja, det heter så i Finland!)

Den kommer lite närmare ändå, men ser ni "felet" i bilden?
OK, kommer här:

 Lite till höger om mitt i bilden så ser ni ( titta noga!) en liten motorbåt som ligger i 15 knop 40 meter före Cinderella - och det gjorde den länge. HUR tänkte de då? Ett litet motorstopp och de hade varit under Finlandsbåten efter 10 sekunder. Ibland under man hur människor tänker  - om de tänker..
Dagens lunchställe - vind och våglä bakom en stenpir  - tack för lånet!
En perfekt avsats i stenpiren för kaffekoppen. Och till kaffet blev det:
Äggsmörgås med kaviar - smakade gudomligt!

Sedan var det dags för återpaddlingen i lite kraftigare motvind. Det tog nästan 4 timmar hem.
Totalt blev det knappa 7 timmars paddling. Skön känsla att kroppen svarar bra, inga skavsår, bara en längtan efter att få fortsätta, dag efter dag efter dag! Nu väntar grillen på "husse"!

4 kommentarer:

 1. Nu känner jag att jag måste ut å paddla till helgen, jag har ju en hög med paddlar som ska testas :)
  Jag körde mycket i sjön Svärdlång ifjol, en långsmal sjö som är 1 mil lång, 3 mil runt.
  Där försökte jag hålla 6,5-7km/t, GPS är ett väldigt bra träningsredskap.

  SvaraRadera
 2. Hej Stefan!
  Ja, det är härligt att prova ut nya paddlar, se vilken som har bäst bett i vattnet. Måste säga att jag är glatt överraskad över min Werner Caliste, den har små blad men verkar vara grymt effektiv.
  Kommande helg blir det en tredagars paddling runt Landsort med övernattningar, då kommer svågerns pagaj mad också, ska paddla in mig även på den. Lycka till med träningen! / Lasse

  SvaraRadera
 3. Hej Lasse ! Ja du det där med paddlar kan ju diskuteras i evigheter , Jag köpte en Robson Synergy för dyra pengar och sen provade jag att göra en egen Grönlands paddel och ja måste då säga att den är bra möe bättre att paddla med än Robson . Det var någon som sa att har man väl börjat att paddla med en Grönländare då vill man inte ha någon annan paddel.

  SvaraRadera
 4. Hej Pagaj!
  Ja, Grönlandspaddel har sina fördelar. Jag ser en uppenbar nackdel - att man alltid är blöt om händerna. När jag paddlar med en vanlig paddel är jag helt torr om händerna och det sliter mindre i längden då.

  SvaraRadera