fredag 6 april 2012

LÅÅÅNGFREDAG!

Bilden visar avslutningen på gårdagens långpaddelpass - vid avfärden var det kanonväder med strålande sol och blå himmel. Sedan kom snöfronten från norr och mörklade himlen som blev lite hotfull. I morse kom snön och det har på dagen varit lite vitt kvar på marken.
Ingen paddling idag utan två timmars powerwalk istället.
Såg på HBB-bloggen att killarna som startade den 26:e mars nu är nere i Göteborg, en av dem hade varit i vattnet häromdagen - måste vara kallt. De har tydligen haft dåligt väder med en del vind och vågor. Hoppas de får en bra resa ner till Helsingborg nu.
Jag ser Sverige runt paddlingen som fem rejäla etapper:
Etapp 1: Starten till Helsingborg. Ska gå på 3,5 långa dagar om vinden är med mig och inget oförutsett inträffar. Kroppen kommer att vara sprängfull med energi och all träning kommer att sitta fint i ryggmärgen, all utrustning mer än utprovad och förberedelserna genomgångna. Jag kommer inte att lämna något åt slumpen utan allt kommer att vara genomgånget in i minsta detalj. Bra förberedelser är ett måste för att kunna lyckas paddla runt Sverige på rekordtiden 22 dagar.
Etapp 2: Helsingborg till Karlskrona. Innehåller bland annat ett mycket stort vägval - hur tufft törs jag gå över Hanöbukten: rakt över från Simrishamn till Karlskrona är 15 timmars paddling - för att ta den sträckningen måste jag komma dit i rätt tid på dygnet, ha mycket bra väderutsikter och inte ha ont någonstans. Tidsskillnaden mot att gå efter land är 10 timmar - dock har jag kalkylerat med att gå efter land när jag har lagt ut dagsetapperna.
Etapp 3: Karlskrona till Vaxholm. Ser framför mig härliga sjöbrisdagar med sköna surfar genom den fina skärgården på Ostkusten.
Etapp 4:  Vaxholm - Härnösand. Efter mellanlandning hemma med kärt återseende av familjen paddlar jag vidare i skyddade vatten upp till Öregrund - sedan är det i princip slut på skyddande öar hela vägen till Haparanda. I Härnösand blir det troligen ett besök på McDonald´s som där har en båt Mc Drive - måste nog prova dem med kajaken! - Tror ni att man kan beställa en av allt på hela menyn och lyckas äta upp det? Jag tror att det kan vara möjligt efter 14-15 dagars paddling.
Etapp 5: Härnösand- Riksröse 59 i Haparanda. "Slutspurten" inleds. Har redan nu börjat ladda för den sista 4-5 dygnen i kajaken. Kan tänka mig att gå ner på 3 till 4 timmars sömn per dygn och bara köra till mål om jag då ligger bra till för att klara HBB på 22 dagar. Att klara HBB på 22 dagar är en rejäl utmaning - det är 95 kilometer per dag - min planerade rutt är på 19 dagar = 110 kilometer per dag. Det är riktigt , riktigt långt - men inte omöjligt.  Ett antal sköna medvindsdagar kommer att vara till stor hjälp - vet att jag snittar över 4 knop i lagom medvind, då blir det hela 13 mil på en sådan dag. Det gäller att sätta in alla sådana distanser på "banken" - det kommer självklart att komma motvindsdagar också och i värsta fall dagar med sådant väder att det inte går att paddla - i min plan finns det utrymme för 3 sådana dagar och ändå kunna nå rekordtiden 22 dagar.
Det finns några som har frågat vad som händer om jag inte når rekordet på 22 dagar? Jag har egentligen 5 mål:
1. Sätta det med min kajak möjliga rekordet vid tur med vädret och flyt : 19 dagar
2. Slå Petri Sutinens rekord från 1999 och göra HBB på 22 dagar
3. Dela rekordet med Petri och göra HBB på 23 dagar
4. Slå svenskt rekord och göra HBB på 26 dagar
5. Dela rekordet med de tre svenskar som gjorde HBB 2004 på 27 dagar.

Som ni har sett om ni har varit med på bloggen från början så handlar min planering om att maximera tiden i kajaken per dygn till 17 timmar, inga avbrott för att handla mat - allt ska med i kajaken och kommer att fyllas på halvvägs i Vaxholm, 5 vattenpåfyllningar, lugnt paddeltempo i cirka 4 knop med en snabb men stabil kajak, all mat tillagas och äts i kajaken, ner i kajaken 04.00 och upp ur kajaken klockan 21.00. De två första dagarna och de tre sista kommer att vara längre med 20 timmar per dygn i kajaken - det kommer att ge många sköna kilometer på banken!
Nu är det Låångfredagens kväll och dags för lite middag  - imorgon blir det paddling!

7 kommentarer:

 1. Hej Lasse, jag ser att våra upplägg skiljer sig åt lite, jag har ju tänkt att glida runt Vänern (ca 550km) på 13-14 dagar, med besök på campingresturanger, avbrott för fiske mm. Men jag tror att vi båda får en bra sommar.

  SvaraRadera
 2. Glad Påsk på dig och träna på så syns vi under etapp 4.

  SvaraRadera
 3. Hej Stefan och Pagaj!

  Glad Påsk på er båda! Ja, uppläggen skiljer sig en del åt, men naturupplevelsen kommer säkert att bli stor för oss båda.
  Pagaj, ja vi kommer att synas i Gävletrakten!Brynäs närmar sig SM-guld så vi kanske kan äta guldtårta då!

  SvaraRadera
 4. Ja du ! Det där sista som du har skrivit syns ej ! Det måste bero på den Svenska censuren som automatiskt kommer in i inläggen när dom ser något opassande.

  SvaraRadera
 5. Den var bra! Måste vara fantastiskt att bo i Gävle som har ett av Sveriges två bästa hockeylag och så hejar man på Färjestad! Men, vi Brynäsare är storsinta - jag bjuder dig på en bit Guldtårta och vi lyckas i Finalen mot Skellefteå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen du ! Jag bor inte i Gävlem men väl nio mil därifrån ! Jag bor i den staden som har gjort ett stort hål för 5 mille .
   Vet du vilken ?

   Radera
 6. Jajamensan - det lär vara Falun! Vi var däruppe och tränade inför Vasaloppet - fin stad!

  SvaraRadera