måndag 26 mars 2012

TRÄNINGSKVÄLL MED MINK!

Var ikväll ute på en 2,5 timmes kajakträning i skönt vårväder - hela 11 grader varmt!
Kajaken känns mycket bra och utrustningen fungerar väl. Det händer alltid något på träningsrundorna  - förra gången var det havsörn och idag kom en stor mink ( 3-4 decimeter lång) springande från land och över en låg bro precis när jag skulle paddla under bron. Han vände sedan och tittade ut över kanten när jag paddlade under bron  - skoj inslag! Har aldrig sett en mink så nära någon gång förut.
Kör rundorna med full packningsvikt för att få det så naturnära som möjligt. Roade mig idag med att räkna ut hur snabbt  jag måste paddla för att nå runt Sverige på 22 dagar- måste ligga på 3,11 knop under 16,5 timmars effektiv paddling per dag. Tänker då två tankar ungefär samtidigt - det är en låg snittfart - och många timmar per dag. En, två eller tre dagar inblåst, ändrar måstefarten till 3,25; 3,42 respektive 3,6 knop.  Hoppas förstås på vackert väder med vind från rätt håll från och med den 27:e juni! Stor utmaning, ska bli skoj när det bär av!
Ligger bra till med träningen, en bra bit före min plan. Kroppen har varit helt frisk sedan 25:e september och det känns att den varierade träningen ger resultat. Löpning, Itrims cirkelträning, skidåkning, gym och paddling ger bra växelverkan och gör träningen rolig. Ser fram emot 3-5 dagars pass med paddling i maj med 16-17 timmars paddling per dag. Då blir det livetest av alla tankar och justeringar av planerna.  Jag har 275 paddeltimmar kvar som träning innan avfärd - kroppen kommer att paddla med automatik då.
Såg på HBBs hemsida att det har kommit ytterligare en kille som ska paddla HBB med start den 1:a juli - skoj. Och de två unga killarna har redan startat från Svinesund - en vecka tidigare än planerat så de har garanterat lyckats med sitt första mål - att ta rekord i tidigt startdatum  - lycka till på färden!

2 kommentarer:

 1. Dina beräkningar på nödvändig genomsnittsfart stämmer väl bara om du är synsk - dvs att du innan start vet hur många inblåsta dagar det blir. Skulle du bli inblåst näst sista dagen får du ju dubblera farten den sista dagen för att klara målsättningen.

  Sen är jag nyfiken på hur du avser räkna fart och distans. Kommer du att ha gps påslagen under hela paddlingen?

  Jag har många gånger funderat på hur exakta distansuppgifterna är i HBB-rapporterna. Om man gör uppskattningar blir det nog ofta för kort. Själv hade jag gps hela tiden så varje meter är med - även för att leta tältplats, proviantera mm.

  SvaraRadera
 2. Hej Peter!

  Tack för dina kommentarer.

  Jag kommer att räkna med att vara inblåst 3 dagar redan från start - sedan hoppas jag slippa använda alla tre dagarna.

  För att mäta distans kommer jag att ha en SPOT2 påslagen under hela resan. Sedan har jag i sjökorten markerat var 4:e distansminut så att jag kan se vad jag håller för fart mellan tummen och pekfingret.

  Mvh

  Lasse

  SvaraRadera