torsdag 8 mars 2012

VALET AV KAJAK!

Valet av kajak!
Det största, viktigaste och  dyraste valet inför HBB är kajaken. Jag har paddlat Viviane Expedition sedan juli 2010 och trivs väldigt bra med henne. Långa, snabba linjer, bra stabilitet och mycket bra egenskaper på havet uppskattar jag. Under hösten har jag funderat mycket på om jag ska gå upp till en kajak med mer av raceegenskaper, men tappa i stabilitet. Efter många sömnlösa nätter har valet blivit en ny Viviane Expedition byggd helt i kolfiber för minskad vikt, ökad stabilitet och ökad styrka. Nya Viviane i kolfiber väger 5-6 kilo mindre än glasfiber-Viviane. Det blir 3,3% mindre totalvikt - eller en möjlighet att packa med ytterligare 5-6 liter vatten och klara ytterligare en dag utan vattenpåfyllning.
Efter att ha sett nya Viviane i kolfiber känner jag mig trygg i att valet har blivit rätt - hon känns helt rätt på alla sätt. Skotten är lite justerade så att den passar min kroppslängd perfekt och alla utrymmen kan utnyttjas optimalt. Jag riktar ett stort tack till Evert Aartsen på MIKS Kayaks för stort intresse runt paddlingen och för ett perfekt bygge!
Stabiliteten i Viviane är stor - känns tryggt i vågor och då jag börjar bli trött i stabilitetsmusklerna - muskelkraften kan läggas på att driva kajaken framåt, inte på att hålla kajaken upprätt. Jag har valt att ha både skädda och uppfällbart roder på Viviane - föredrar rodret i havssjö och skäddan under normala förhållanden för att kunna hålla rak kurs.
Två vattensäckar förvaras precis bakom sitsen, fastspända i kajaken. En är på 10 liter och en på 6 liter. Dagens vattenranson på 4 liter ligger fastspänd på däck bakom sittbrunnen så att jag kan ha vattenslangen över axeln färdig för att dricka ur. Ett stort fikaskott finns precis bakom sitsen på högersidan och där förvaras mat och förstärkningsplagg.

Bilden ovan är från lördagen på Vallerö, under Orust Runt 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar