måndag 5 mars 2012

PADDELVAL!

PADDLAR - ETT MÅSTE PÅ HBB!

Det har kommit in några frågor om utrustning på bloggen och på facebook - skoj!

Jag kommer under de närmaste veckorna att berätta om utrustningen och varför jag har valt den. Första frågan kom från Erik Barkefors ( segel och paddel) och gällde paddlarna jag ska ha.
Jag har i 20 år paddlat med en Lendal Powermaster - 230 cm lång. Trivs bra med den, men tror att vikten är för tung för HBB-paddlingen. Har därför i vinter köpt en Werner Caliste och paddlat 18 timmar med den. Utomstående kvalitet, justerbara vinklar och delningsbar - passar bra när den ligger på däck och får vila. Jag kommer att använda Calisten när det är motvind och då tröttheten sätter in. Med sitt lite mindre blad så är den skonsam mot kroppen. Min hastighet är cirka 5% lägre med Calisten än med Powermastern.
Calisten kommer att vara andrapaddel och min förstapaddel blir Werner Ikelos - en paddel med stor area som är designad för att paddlas med mer vertikalt. Ikelos kommer att vara huvudpaddel i medvind, stiltje och i lätt motvind. Ikelos kommer också att få jobba i havssjö då den kommer att ge bra stöd. Kvaliteten på Wernerpaddlarna är extremt bra och jag har fått hjälp i valet av paddlar av Hans och Pontus på Mest Ute i Eskilstuna. Pontus har paddlat HBB och är en fantastisk kunskapskälla för mig inför min HBB-paddling. Jag har diskuterat alla mina utrustningsval med Pontus och Hans och de har varit till stor hjälp - det enda de inte hjälper mig med är själva  paddlingen!
Min tredje paddel är en Grönlandspaddel från Erik Preiholt Design i Eskilstuna. Den paddeln kan du se på Vasaloppsinlägget från igår - den ligger efter däcket på min kajak. Erik handtillverkar dessa paddlar i garaget och min är gjord efter min egen kropplängd. Med Grönlandspaddeln får jag en helt annan paddelteknik och tanken är att alternera mellan alla tre paddlarna för att slita på lite olika muskler, senor och ligament. Grönlandspaddelns är sammetslen och har lite större diameter än Werner-paddlarna vilket kommer att ha stor betydelse för anspänningen i underarmarna. Om någon är sugen på en egen Grönlandspaddel från Erik så kan jag förmedla kontakten.

Solnedgångsbilden är tagen från Viksten utanför Nynäshamn,Påsken 2011.

4 kommentarer:

  1. Jag har inte provat Wernerpaddlarna men känt på arbetet och kopplingarna och de ser fina ut. Förmodligen ett bra val men viktigast är nog att man är väl inkörd på aktuell paddel före start. Vikten tror jag också är en bra sak att tänka på som du gjort. Det blir många gånger man lyfter paddeln på en dag...

    SvaraRadera
  2. Tack Erik! Ja, det blir många paddeltag per dag. Jag paddlar med mellan 60-64 paddeltag per minut. Det innebär att på en 16,5 timmars paddeldag så blir det cirka 60 000 paddeltag per dag, totalt cirka 1,3 miljoner paddeltag runt Sverige. 300 gram extra per paddeltag blir en stor extra belastning runt Sverige. Nästa helg så kommer nya kajaken att sjösättas i Nynäshamn och havet väntar! Längtan är extremt stor efter 2 månader på land sedan senaste paddlingen ( en 5 timmars runt Resarö och Oxdjupet). Eller ska vi ta en tur i Oxelösund hemma hos dig?

    SvaraRadera
  3. Hej! Kul med din satsning. Ja, du måste vara stark förstår jag. Min första paddel var en Lendal Powermaster, fantastiskt stora blad men jag slet hårt med den och drog på mig inflammationer i axlarna. Bytte paddel och har sedan inte haft problem.

    Peter Svensson
    www.surfski.nu

    SvaraRadera
  4. Hej Peter!
    Tack för ditt intresse! Tycker om att ta i fysiskt - kanske lite för mycket ibland. Har hittat en teknik med Powermastern som fungerar bra för mig - paddlar normalt Viviane i 4,4-4,6 knop medel under långa perioder. Har hitills inte haft något problem med ansträngningsskador tack och lov, men de kan säkert dyka upp helt plötsligt. Har valt Wernerpaddlarna inför HBB eftersom de har lite mer svikt och ska därför vara mer skonsamma mot kroppen. Sedan har jag även eskimåpaddeln för att få en mycket större diameter på handtaget och för att få en flackare paddelrörelse och kunna vila andra delar av kroppen.

    SvaraRadera